in ,

Ofenzíva Wagnerovcov pri Bachmute sa blíži k vrcholu, analytici zaznamenali spomalenie ruských operácií

16.3.2023 (SITA.sk) – Celkové tempo ruských operácií na Ukrajine sa v porovnaní s predchádzajúcimi týždňami spomalilo. V najnovšej aktualizácii to naznačujú analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Analytici tvrdia, že ruské sily dosiahli za ostatný týždeň len minimálne taktické zisky pozdĺž celej frontovej línie v Luhanskej oblasti. Naopak, ukrajinské sily mohli nedávno prejsť do protiútoku a znovu získať územie v Luhanskej oblasti.

Podľa ISW sa zdá, že ofenzíva žoldnierskej Wagnerovej skupiny v bachmutskom smere sa blíži k svojmu vrcholu.

„Strata živej sily, delostrelectva a techniky v bojoch o Bachmut pravdepodobne obmedzí schopnosť skupiny dokončiť tesnejšie obkľúčenie Bachmutu alebo získať významné územia v bitkách o mestské oblasti,“ prognózuje ISW.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Inštitút poznamenáva, že kontrola nad malými dedinami severne od Bachmutu a východne od diaľnice pravdepodobne nezlepší schopnosť Wagnerovcov dobyť samotný Bachmut alebo dosiahnuť iné operačne dôležité úspechy.

Viac k témam: Bachmut, rusko-ukrajinský konflikt, vojenská invázia, Wagnerova skupina
Zdroj: SITA.sk – Ofenzíva Wagnerovcov pri Bachmute sa blíži k vrcholu, analytici zaznamenali spomalenie ruských operácií © SITA Všetky práva vyhradené.

Ostrý kritik Kremľa Jevgenij Rojzman bol opäť zadržaný, v obvinení sa vyskytlo aj Navaľného meno

V prípade postrelenej študentky policajnej akadémie padlo prvé obvinenie