Odborníci predpokladajú približne 30 percentnú účasť v eurovoľbách, ľudí môže zmobilizovať k urnám atentát na Fica

V nedávnom Eurobarometri sa až 67 percent ľudí vyjadrilo, že by sa zúčastnili eurovolieb.

29.5.2024 (SITA.sk) – Účasť v eurovoľbách na úrovni okolo 30 percent je realistickým odhadom. Zhodli sa na tom účastníci online panelovej diskusie k voľbám do Európskeho parlamentu s názvom „Aký zahraničný kurz si Slovensko vyberie v eurovoľbách?“.

Predpokladá sa nárast účasti

Ako uviedol diplomat a bývalý minister zahraničných vecí Miroslav Wlachovský, je ťažké predpovedať, či bude mať dopad na účasť v eurovoľbách aj nedávny atentát na premiéra Roberta Fica, čo bola traumatická udalosť pre celú slovenskú spoločnosť.

Prikláňam sa k tomu, že časť voličov to zmobilizuje,“ povedal. Pripomenul, že Slovensko tradične patrí ku krajinám s nižšou, alebo dokonca najnižšou volebnou účasťou v eurovoľbách v rámci celej Európskej únie. „Teraz sa predpokladá nárast účasti, i keď nedá sa povedať, nakoľko bude signifikantný. Ak to bude nad 30 percent, budeme milo prekvapení,“ dodal Wlachovský.

Podpora Smeru rastie

Politologička Aneta Világi z Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave pripomenula, že v nedávnom Eurobarometri sa až 67 percent ľudí vyjadrilo, že by sa zúčastnili eurovolieb.

Počítame, že ak polovica z toho príde, tak to bude úspech. V tejto chvíli, keď po atentáte na premiéra majú hlavne podporovatelia vládnej koalície aj takýmto deklaratívnym spôsobom možnosť prejaviť solidaritu alebo podporu – či už priamo Robertovi Ficovi, alebo koalícii a jej politikám – tak si myslím, že účasť okolo alebo nad 30 percent je oveľa realistickejšia ako konzervatívne odhady,“ skonštatovala.

Dodala, že podpora strany Smer-SD rastie na úkor Hlasu-SD. Podľa politologičky pokus o atentát na premiéra strane v oblasti voličskej podpory pomôže.

Viac k témam: Eurobarometer, Premiér Slovenskej republiky, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024, Volebná účasť
Zdroj: SITA.sk – Odborníci predpokladajú približne 30 percentnú účasť v eurovoľbách, ľudí môže zmobilizovať k urnám atentát na Fica © SITA Všetky práva vyhradené.