Očakávania od Pellegriniho sa medzi voličmi líšia, u podporovateľov opozície prevláda skepsa a nedôvera

Optimizmus a pozitívne očakávania prevládajú u voličov Smeru.

20.6.2024 (SITA.sk) – Očakávania od prezidenta Petra Pellegriniho sa zásadne líšia medzi podporovateľmi koalície a opozície. Zatiaľ čo u voličov koalície prevláda veľký optimizmus, u opozičných voličov je to najmä skepsa. Vyplýva to z reprezentatívneho prieskumu agentúry SCIO, ktorý realizovala na vzorke tisíc respondentov počas prezidentskej inaugurácie v dňoch 14. – 17. júna.

Až takmer 88 percent voličov Smeru-SD očakáva, že Peter Pellegrini sa pokúsi aktívnym posudzovaním legislatívy vyvažovať prípadný negatívny vplyv vlády a parlamentu na spoločnosť. Zo spektra voličov Progresívneho Slovenska má presne opačný názor 55 percent opýtaných.

Zmiernenie spoločenského napätia

Podobne je to aj v prípade schopnosti prezidenta Petra Pellegriniho zmieriť napätú spoločenskú atmosféru na Slovensku. Dôveru, že sa mu to podarí, má až u takmer 94 percent voličov Smeru-SD. Naopak, u voličov Progresívneho Slovenska sa takáto dôvera prejavuje len u 45 percent oslovených.

Väčšinová dôvera vládne len v prípade schopnosti prezidenta dôsledne presadzovať a reprezentovať európske a atlantické ukotvenie Slovenska. U voličov Progresívneho Slovenska kladne na túto otázku odpovedalo 60 percent respondentov a u voličov Smeru-SD až 83 percent opýtaných.

Dozvuky kampane

Podľa hlavného analytika agentúry SCIO Martina Klusa sa dá predpokladať, že sú to ešte vo veľkej miere dozvuky kampane.

Obzvlášť v krátkom čase medzi prvým a druhým kolom sa kampaň viedla vo veľmi vypätej atmosfére s výslednou veľkou radosťou v jednom tábore a frustráciou v druhom, čo zanechalo na mnohých voličoch stopy. Prezident Peter Pellegrini bude mať veľmi ťažkú úlohu toto zmierniť aj napriek tomu, že pokoj uvádzal ako kľúčový prvok svojho mandátu,“ uviedol Klus, ktorý sa zároveň domnieva, že vážnou komplikáciou dosiahnutia tohto cieľa by mohol byť aj nástup Pellegriniho hlavného súpera vo voľbách Ivana Korčoka do politického života. „Práve jeho totiž mnohí podporovatelia opozície vnímajú ako silný protipól súčasnej vládnej moci, za ktorej súčasť stále považujú aj Petra Pellegriniho,“ dodal Klus.

Viac k témam: Prezident Slovenskej republiky, Prieskum agentúry SCIO
Zdroj: SITA.sk – Očakávania od Pellegriniho sa medzi voličmi líšia, u podporovateľov opozície prevláda skepsa a nedôvera © SITA Všetky práva vyhradené.