Categories: SlovenskoSprávy

Nezávislosť spravodajstva Markízy a STVR je podľa polovice opýtaných ohrozená, znepokojení sú aj voliči koaličných strán

11.7.2024 (SITA.sk) – Nezávislosť spravodajstva televízie Markíza a novovytvorenej verejnoprávnej STVR je podľa polovice opýtaných ohrozená. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos, ktorý zverejnil Denník N.

Najviac sú znepokojení voliči opozície

Podľa prieskumu konštatuje ohrozenie nezávislosti spravodajstva oboch médií zhodne po 49 percent respondentov. V prípade Markízy si opak myslí 28 percent a v prípade STVR 31 percent opýtaných. Jedna pätina respondentov v oboch prípadoch na otázku nevedela odpovedať.

V prípade Markízy sú podľa prieskumu ohrozením nezávislosti spravodajstva najviac znepokojení voliči opozície. Ohrozenie konkrétne vníma 90 percent voličov Progresívneho Slovenka, 80 percent voličov SaS a Demokratov, ale aj väčšina priaznivcov hnutia Igora Matoviča či KDH.

Prekvapivé je, že o ohrození nezávislosti Markízy hovorí aj asi 45 percent priaznivcov koaličného Hlasu,” skonštatoval Denník N. Tvrdenie o ohrození správ Markízy podľa denníka odmietali najmä voliči SNS a Smeru-SD.

Pokiaľ ide o STVR, možnosť ohrozenia nezávislosti spravodajstva pripustila podľa prieskumu štvrtina voličov Hlasu, pätina voličov Smeru a 15 percent priaznivcov SNS.

Voliči SNS nemajú obavy

Naopak, obavy zo straty nezávislosti redakcie STVR nemalo takmer 70 percent voličov SNS, 60 percent voličov Smeru a ani polovica sympatizantov Hlasu,” napísal Denník N.

Ipsos v prieskume meral aj dôveru respondentov k vybraným elektronickým médiám. Najlepšie podľa prieskumu v rebríčku dopadla verejnoprávna Jednotka, ktorej koncom júna dôverovalo viac ako 60 percent opýtaných, za ňou nasledovalo Rádio Expres s dôverou takmer 60 percent respondentov, TA3 a Rádio Slovensko.

Za týmito stanicami nasledovali komerčné rádiá Fun rádio a Europa 2 a potom televízia Markíza. Najsledovanejšej televízii dôverovalo 42 percent opýtaných, nedôverovalo jej 44 percent ľudí. Markíze neverili najmä koaliční voliči: až 65 percent priaznivcov Smeru, ale aj 46 percent voličov Hlasu,” doplnil Denník N.

Viac k témam: Médiá, Prieskum, verejnoprávne médiá
Zdroj: SITA.sk – Nezávislosť spravodajstva Markízy a STVR je podľa polovice opýtaných ohrozená, znepokojení sú aj voliči koaličných strán © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Nemecko začalo s náhodnými kontrolami na hraniciach so svojimi piatimi západoeurópskymi susedmi, chce tak potlačiť nelegálnu migráciu

Kontroly sa začali na hraniciach s Francúzskom, Holandskom, Belgickom, Luxemburskom a Dánskom.

1 hodinu ago

Počet obetí záplav v strednej Európe stúpol na šestnásť. Nové obete ohlásilo Poľsko, Česko a Rumunsko

Doteraz o život prišlo sedem obyvateľov Rumunska, piati ľudia v Poľsku, traja v Česku a…

1 hodinu ago

Rezignoval francúzsky eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton, spochybnil tým vedenie predsedníčky EK von der Leyenovej

Breton naznačil, že Von der Leyenová konala poza jeho chrbát, aby dostala na jeho miesto…

2 hodiny ago

Rozsah škôd je podľa Fica veľký, ale zvládnuteľný zo strany štátu. Povodne si pozrel z vrtuľníka (video)

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po pondelkovom mimoriadnom zasadnutí vlády SR potvrdil, že všetky záchranárske…

2 hodiny ago

Ministerstvo investícií vyhlásilo výzvy, ktoré môžu pomôcť aj regiónom zasiahnutými živelnými pohromami (video)

Na tlačovej besede v Košiciach o tom informoval minister investícií Richard Raši (Hlas-SD).

2 hodiny ago

Rusko opäť posilňuje armádu. Putin vydal dekrét o zvýšení počtu vojakov na 1,5 milióna

Urobil to v čase, keď ruská vojna proti Ukrajine trvá už viac ako 2,5 roka.

3 hodiny ago