Categories: SlovenskoSprávy

Nezamestnanosť na Slovensku klesá, najdynamickejšie sa znížila v jednom kraji

3.3.2023 (SITA.sk) – Počet ľudí bez práce na Slovensku počas minulého roka klesol o 17-tisíc osôb na 170,4 tisíca ľudí. Miera nezamestnanosti na Slovensku vlani dosiahla 6,1 percenta, čo bolo medziročne menej o 0,7 percentuálneho bodu. Počet nezamestnaných sa v porovnaní s rokom 2021 znížil vo všetkých ôsmich krajoch.

Najvyššia miera nezamestnanosti

Najvýraznejší úbytok počtu ľudí bez práce nastal v Trnavskom, Žilinskom a v Košickom kraji. Miera nezamestnanosti za celý rok 2022 sa znížila tiež vo všetkých regiónoch, najdynamickejšie v Trnavskom kraji o 1,6 percentuálneho bodu a v Žilinskom kraji o 1 percentuálny bod.

Najvyššiu mieru nezamestnanosti viac ako 9 percent aj na celoročnej úrovni mali Prešovský, Banskobystrický a Košický kraj. V tlačovej správe o tom informoval Štatistický úrad SR.

V samotnom štvrtom kvartáli minulého roka sa počet nezamestnaných medziročne znížil a pokles nezamestnanosti pretrvával už jeden a pol roka. Bez práce bolo spolu takmer 169-tisíc osôb, čo bolo hodnota o 7,9 % nižšia ako v posledných troch mesiacoch roka 2021.

Pandémia zvýšila podiel nezamestnaných

V porovnaní s predchádzajúcim tretím štvrťrokom minulého roka po sezónnom očistení počet nezamestnaných vzrástol o 1,4 %. Miera nezamestnanosti dosiahla vo štvrtom kvartáli vlaňajška 6 %, medziročne sa znížila o 0,5 percentuálneho bodu.

Pandémia výrazne zvýšila podiel dlhodobo nezamestnaných, na konci minulého roka predstavovali až 68 % z počtu nezamestnaných. Dlhšie ako rok bez práce tak bolo vyše 115-tisíc osôb, medziročne sa ich počet klesol o 10-tisíc osôb.

Úbytok nezamestnaných sa koncom vlaňajška medziročne prejavil vo všetkých vekových kategóriách s výnimkou mladých do 25 rokov. Takmer 30 % nezamestnaných tvorili ľudia, ktorí ešte nikdy nepracovali. Do tejto skupiny patria aj absolventi škôl.

Dvojciferná hranica v Prešovskom kraji

Počet nezamestnaných v posledných troch mesiacoch minulého roka medziročne klesol už len v štyroch krajoch, v predchádzajúcom štvrťroku to bolo ešte vo všetkých ôsmich krajoch na Slovensku. Relatívne medziročne najvyšší úbytok nad úrovňou 15 % mali Trnavský a Košický kraj, zlepšenie situácie nastalo tiež v Banskobystrickom a Žilinskom kraji.

Naopak, nezamestnaných mierne pribudlo v Bratislavskom kraji, ich počet bol medziročne vyšší o 1,5 tisíca a dosiahol hodnotu 8,7 tisíca osôb.

Najvyšší absolútny počet ľudí bez práce, viac ako 43-tisíc, mal Prešovský kraj. Súčasne v tomto jedinom regióne miera nezamestnanosti prekročila dvojcifernú hranicu, teda 10,8 %. V Banskobystrickom kraji sa dostala tesne pod ňu na úroveň 9,7 %. Naopak, najnižšia miera nezamestnanosti bola v Bratislavskom kraji, a to 2,2 %, nasledovali Trenčiansky a Nitriansky kraj s hodnotou do 4 %.

Viac k témam: Miera nezamestnanosti, Nezamestnanosť, Samosprávne kraje, štatistika
Zdroj: SITA.sk – Nezamestnanosť na Slovensku klesá, najdynamickejšie sa znížila v jednom kraji © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Ukrajinské námorné drony dopravia tonu výbušnín na tisíc kilometrov, môžu udrieť takmer kdekoľvek v Čiernom mori

Súčasný dron Sea Baby sa podľa zástupcu SBU líši od predchádzajúceho modelu vzhľadom a technickými…

20 minút ago

Ukrajinská armáda zaútočila raketami na ruské veliteľské stanovište na okupovanom Kryme

Na poludnie miestneho času na Kryme hlásili výbuchy. Vzdušný poplach trval dve hodiny. Viac

21 minút ago

Druhý proces s bývalým špeciálnym prokurátorom Kováčikom bude pokračovať v máji

Na májovom pojednávaní by mal Dušan Kováčik predniesť svoju záverečnú reč. Viac

1 hodinu ago

Poslanec Náhlik cez svoje firmy ovláda miliónové majetky, tvrdí mimovládka a žiada preskúmať jeho majetkové priznanie

Náhlik okrem iného neuvádza príjmy mimo verejnej funkcie, napriek tomu, že bol zamestnaný vo svojej…

2 hodiny ago

Poslanec Náhlik cez svoje firmy ovláda miliónové majetky, tvrdí mimovládka a žiada preskúmať jeho majetkové priznanie

Náhlik okrem iného neuvádza príjmy mimo verejnej funkcie, napriek tomu, že bol zamestnaný vo svojej…

3 hodiny ago

Ruský delostrelecký útok na mesto Siversk v Doneckej oblasti zabil štyroch civilistov

Rusi podnikli útok proti mestu Siversk ešte v nedeľu večer. Viac

3 hodiny ago