Senát Najvyššieho správneho súdu bude rozhodovať o odvolaní bratislavského sudcu, ktorý čelí strate funkcie

Podľa disciplinárneho senátu z apríla 2023 stratil predpoklady sudcovskej spôsobilosti.

26.7.2024 (SITA.sk) – Odvolací senát Najvyššieho správneho súdu SR má v októbri rozhodovať o odvolaní bratislavského sudcu Michala S., ktorý čelí hrozbe straty funkcie sudcu. Podľa verdiktu prvostupňového disciplinárneho senátu z apríla 2023 totiž stratil predpoklady sudcovskej spôsobilosti tým, že opakovane, dlhodobo a významne porušoval povinnosti sudcu.

Za to mu NSS SR uložil najprísnejšie disciplinárne opatrenie, teda odvolanie z funkcie sudcu, voči čomu sa ale Michal S. odvolal. O veci podľa rozpisu pojednávaní súdu odvolací senát rozhodne na verejnom zasadnutí 10. októbra.

Disciplinárny senát v apríli minulého roku rozhodol, že disciplinárne obvinený sudca je vinný, že v 26 konaniach vyhlásil rozsudok, ktorý v zákonnej lehote písomne nevyhotovil. Vinným ho uznal tiež za to, že svojvoľne nevykonával funkčné povinnosti sudcu v úradných miestnostiach bývalého Okresného súdu Bratislava V, hoci nemal povolenú prácu v domácom prostredí.

Michala S. takisto uznali vinným aj za to, že v rozpore so zákonom o sudcoch neodovzdal oprávnenej osobe celkovo 32 súdnych spisov vo veciach vedených na vtedajšom Okresnom súde Bratislava V po tom, čo v nich prestal byť zákonným sudcom. Sudca sa podľa verdiktu taktiež v rozpore so zákonom o súdoch bezdôvodne nepodobril kontrolnej kompetencii predsedu súdu smerujúcej k odstráneniu nedostatkov v plynulosti súdnych konaní. Prvostupňový disciplinárny senát vo veci rozhodol v pomere hlasov 5:0.

Sudca Michal S. pôvodne čelil spolu piatim disciplinárnym návrhom. V jednej z vecí súd rozhodol v októbri 2022, keď mu uložil disciplinárnu sankciu v podobe zníženia platu o 20 percent na dobu troch mesiacov za spolu 20 skutkov, v rámci ktorých nevypracoval načas rozsudok. Disciplinárne obvinený ešte v roku 2022 na svoju obhajobu skonštatoval, že dôvodov na nevypracovanie viacerých rozsudkov v zákonnej lehote bolo viacero.

Spomínal napríklad zdravotné problémy alebo vyhorenie, a taktiež skutočnosť, že mal na starosti viac ako 1 000 spisov. Tiež tvrdil, že po tom, čo zastavil konanie v jedom zo sporov o vyplatenie miliónových televíznych zmeniek, ktoré požadoval Marian Kočner, sa ho snažili zo súdu „vytlačiť“. Momentálne má Michal S. dočasne pozastavený výkon funkcie sudcu. Zároveň podľa vlastných slov čelil aj trestným oznámeniam zo strany vedenia súdu.

Sudcovská rada Okresného súdu Bratislava V žiadala ešte začiatkom roka 2020 vtedajšieho ministra spravodlivosti Gábora Gála, aby konal v prípade sudcu Michala S. Konkrétne od ministra požadovali, aby v prípade sudcu podal návrh na dočasné pozastavenie jeho funkcie. Návrhu nakoniec v júni 2020 vyhovel disciplinárny senát Súdnej rady SR.

Sudca 30. januára 2020 verejne vystúpil v súvislosti s prípadom zmeniek televízie Markíza a žiadal odchod vedenia Okresného súdu Bratislava V. Podľa neho totiž niekto zo súdu vyniesol informáciu Marianovi Kočnerovi o tom, že pre originál zmeniek si príde polícia. Ešte pred vyšetrovateľmi ich však zo súdu vyzdvihol advokát Kočnera Andrej Šabík. Michal S. tiež kritizoval spôsob prerozdeľovania spisov na súde.

Rada okresného súdu argumentovala pri návrhu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie Michalovi S. prieťahmi v rozhodovaní či komunikáciou Kočnera cez aplikáciu Threema. Sudcu Michala S. v nej pritom spomínali pod označením „Slimák“, nie však v súvislosti s ovplyvňovaním rozhodovania.

Viac k témam: disciplinárne opatrenie, strata funkcie, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Senát Najvyššieho správneho súdu bude rozhodovať o odvolaní bratislavského sudcu, ktorý čelí strate funkcie © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.