Neuveriteľné! Niektorí odvážlivci využili búrlivé záplavy na surfovanie či plávanie. Pre mnohých sú hrdinami, no polícia má iný názor

foto: facebook.com

foto: facebook.com

Hoci sa táto jazda mohla zdať ako odvážna a jedinečná, surfovanie na rozvodnenej rieke predstavuje extrémne vysoké riziko. Silné prúdy môžu rýchlo zatiahnuť človeka pod hladinu, kde ho môžu čakať trosky, konáre a iné nebezpečné predmety. Podľa záchranárov je takáto aktivita spojená nielen s ohrozením vlastného života, ale aj s možnou potrebou záchranných zásahov, čím sa neprimerane zaťažujú záchranné zložky v čase, keď sú maximálne vyťažené.

“Neuvážené správanie nemôže byť ospravedlnené túžbou po popularite,” dodal hovorca pražských hasičov, ktorý apeloval na verejnosť, aby si uvedomila vážnosť situácie a nesnažila sa získať pozornosť nebezpečnými činmi.

Ďalší prípad nezodpovedného konania: Plávanie v rozvodnenej rieke

V podobnom duchu sa nesie aj ďalší prípad, ktorý sa odohral v Otrokoviciach. Miestny muž sa rozhodol skočiť do rozvodnenej rieky Dřevnice a vyskúšať si plávanie v nebezpečných podmienkach. Aj keď sa nikomu nič nestalo, tento incident znepokojil miestnu políciu a hasičov, ktorí varovali pred zbytočným riskovaním života. “Voda v rieke je v takýchto situáciách extrémne silná a nevyspytateľná, riskovanie môže ľahko viesť k tragédii,” uviedol hovorca miestnej polície.

Podobné správanie poukazuje na trend, kedy sa ľudia snažia získať pozornosť na internete za cenu vlastného bezpečia. Prívalové dažde prinášajú nielen zvýšené riziko záplav, ale aj riziko úrazov spôsobených nečistotami a troskami vo vode. Mnohí si neuvedomujú, že tieto povodne so sebou prinášajú nielen obrovské množstvo vody, ale aj ďalšie nebezpečné prvky, ktoré môžu ľahko spôsobiť vážne zranenia alebo dokonca smrť.


Záplavy spôsobujú rozsiahle škody: Čas na zodpovednosť

Česko a Slovensko v posledných dňoch čelia náročným situáciám spôsobeným povodňami. Záplavy zasiahli množstvo oblastí a spôsobili rozsiahle škody na majetku. Mnohé rodiny sa snažia ochrániť svoje domovy pred stúpajúcou vodou, ktorá im ohrozuje ich životy a majetok. Na sociálnych sieťach kolujú videá a fotografie, ktoré zachytávajú ničivé následky týchto prírodných katastrof – zničené domy, zaplavené vozidlá a polámané stromy sú len niektoré z prejavov rozsiahlej spúšte.

@forrestkral

Top počasí 14.9.

♬ Pursuit Of Happiness – Extended Steve Aoki Remix – Kid Cudi

V takejto situácii je dôležité zamerať sa na vlastnú bezpečnosť a vyhnúť sa riskantným aktivitám, ktoré môžu ešte viac skomplikovať prácu záchranných zložiek. Povodne sú situáciou, ktorá si vyžaduje maximálnu zodpovednosť a ohľaduplnosť voči svojmu okoliu. “Namiesto riskovania by sa mali ľudia sústrediť na ochranu svojho zdravia a bezpečnosti svojich blízkych,” pripomínajú odborníci.

Rozbúrené rieky, nebezpečné prúdy a trosky v riekach sú vážnym rizikom, ktoré by nemali byť podceňované. Nezodpovedné konanie motivované túžbou po krátkodobej sláve na sociálnych sieťach môže mať vážne dôsledky.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.