in ,

Neďaleko Auschwitzu objavili na brehu rieky ľudské lebky a kosti, mohlo by ísť o masový hrob

11.6.2021 (Webnoviny.sk) – Poľskí prokurátori vyšetrujú pravdepodobný masový hrob, ktorý minulý mesiac objavili v oblasti neďaleko nacistického koncentračného tábora Auschwitz.

Ako v piatok informoval spravodajský portál Onet, miestny obyvateľ objavil na brehu rieky Sola, ktorá preteká cez mesto Osvienčim, 12 ľudských lebiek a mnoho kostí. Polícia a prokurátori vyšetrujú, či ľudské ostatky súvisia s niekdajším táborom smrti. Na nález už upozornili aj Ústav národnej pamäti, ktorý vyšetruje zločiny z čias druhej svetovej vojny a komunistického režimu.

Tlačový odbor múzea Auschwitz-Birkenau v piatok uviedol, že sú si vedomí nálezu a aj ďalších pred ním, ale nachádzajú sa mimo obvodu múzea a teda aj mimo administratívnej autority. Ďalšie kroky sa budú odvíjať od zistení vyšetrovania.

V Auschwitzi v rokoch 1940 – 1945 zavraždili nacisti viac ako 1,1 milióna ľudí. Väčšina obetí boli európski Židia, ale aj Poliaci, Rómovia, ruskí vojaci a nemeckí politickí väzni. Väčšinu tiel v tábore spálili.

Viac k témam: koncentračný tábor Auschwitz, kosti, masový hrob, nález, vyšetrovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Neďaleko Auschwitzu objavili na brehu rieky ľudské lebky a kosti, mohlo by ísť o masový hrob © SITA Všetky práva vyhradené.

Heger: Deň narcisov sa na Slovensku stal tradíciou a symbolom solidarity s onkologickými pacientmi (video)

Nemecko ruší zákaz cestovania do zahraničia, Británia však zostáva na zozname rizikových krajín