in ,

Najvyšší súd USA ukončil mesiace sporov a zamietol niekoľko žalôb proti prezidentským voľbám

23.2.2021 (Webnoviny.sk) – Najvyšší súd Spojených štátov v pondelok zamietol niekoľko prípadov súvisiacich s novembrovými prezidentskými voľbami.

Zamietnutie sa týka žalôb, ktoré podali bývalý prezident Donald Trump a jeho spojenci v piatich štátoch, kde vyhral súčasný šéf Bieleho domu Joe Biden – Arizone, Georgii, Michigane, Pensylvánii a Wisconsine.

Konanie neurýchlili

Rozhodnutie sudcov ďalej sa prípadmi nezaoberať nebolo až na dve pensylvánske žaloby prekvapivé a ukončilo mesiace právnych sporov.

Súd v januári dostal žiadosti o urýchlenie konania, ale nezakročil, čo naznačuje, že sudcovia nemali záujem v nich pokračovať.

Žaloby týkajúce sa Pensylvánie rozdeľovali súd ešte pred voľbami a niektorí sudcovia aj v pondelok vyjadrili nesúhlas s ich zamietnutím.

Výsledok by sa nezmenil

Jednou z nich bolo odvolanie sa tamojších republikánov voči rozhodnutiu pensylvánskeho najvyššieho súdu.

To od štátnych volebných predstaviteľov vyžaduje, aby dostali a zrátali hlasovacie lístky doručené poštou, ktoré prišli do troch dní po voľbách.

Prípad by neovplyvnil výsledok volieb, no traja sudcovia z deviatich trvali na tom, že by ho prerokovali.

Viac k témam: prezidentské voľby v USA
Zdroj: Webnoviny.sk – Najvyšší súd USA ukončil mesiace sporov a zamietol niekoľko žalôb proti prezidentským voľbám © SITA Všetky práva vyhradené.

Podpredseda vlády Štefan Holý sa opäť nakazil koronavírusom, príznaky zatiaľ nemá

Nemecká armáda zaznamenala nárast krajne pravicového extrémizmu vo svojich radoch