Najvyšší súd potvrdil oslobodenie exšéfky Krajského súdu v kauze prijímania úplatku

Trestnej činnosti sa podľa polície sudkyne dopúšťali od februára 2015 do augusta 2019.

5.6.2024 (SITA.sk) – Najvyšší súd SR v prípade bývalej predsedníčky Krajského súdu v Žiline Evy Kyselovej potvrdil oslobodzujúci rozsudok.

Ako pre agentúru SITA potvrdil tlačový odbor súdu, ten na stredajšom verejnom zasadnutí zamietol odvolanie prokurátora voči verdiktu Špecializovaného trestného súdu zo septembra 2022 ako nedôvodné. Rozhodnutie odvolacieho súdu je právoplatné.

Najprv ju oslobodili

Samosudca Špecializovaného trestného súdu na pracovisku v Banskej Bystrici v trestnej veci pre pokračujúci zločin prijímania úplatku formou spolupáchateľstva v septembri 2022 bývalú predsedníčku Krajského súdu v Žiline Evu Kyselovú spod obžaloby oslobodil.

V rozsudku to sudca odôvodnil tým, že nebolo dokázané, že skutok spáchala obžalovaná. Prokurátor vtedy proti rozhodnutiu podal odvolanie. Kľúčovým svedkom v tomto prípade bol bývalý žilinský sudca Pavol Polka.

Polícia zadržala aj emeritnú sudkyňu

Polícia ešte 20. januára 2021 pri akcii Plevel 2 zadržala Evu Kyselovú aj emeritnú sudkyňu Máriu Urbanovú. Tá sa k trestnej činnosti priznala a v rámci dohody o vine a treste jej súd uložil podmienečný trest.

Trestnej činnosti sa podľa polície sudkyne dopúšťali od februára 2015 do augusta 2019. Konkrétne za peňažné úplatky rozhodovali trestné veci na Krajskom súde v Žiline v prospech trestne stíhaných osôb.

Viac k témam: Akcia Plevel 2, Súdy, Úplatok
Zdroj: SITA.sk – Najvyšší súd potvrdil oslobodenie exšéfky Krajského súdu v kauze prijímania úplatku © SITA Všetky práva vyhradené.