in ,

Najnovšie sankcie Únie proti Rusku sa zamerali aj na dôstojníkov, ktorí velili masakrom v Buči a Mariupole

3.6.2022 (Webnoviny.sk) – Európska únia (EÚ) sa vo svojom najnovšom kole sankcií zamerala na ruských armádnych dôstojníkov spájaných s páchaním zverstiev na Ukrajine, vrátane veliteľov obvinených z vojnových zločinov v Buči a počas obliehania Mariupoľa.

Únia zmrazila majetok 65 ľudí a uvalila na nich cestovné zákazy. Blok sa tak už v súvislosti s ruským konaním na Ukrajine od roku 2014 zameral na takmer 1 160 ľudí, vrátane prezidenta Vladimira Putina, prokremeľských oligarchov a ďalších vysokých predstaviteľov.

Vraždy a mučenie v Buči

Na sankčný zoznam pribudli aj plukovník Azatbek Omurbekov a generálplukovník Michail Mizincev, známy ako „mäsiar z Mariupoľa“, informovala v piatok únia.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Omurbekov podľa EÚ „velil svojej jednotke a dostal prezývku „mäsiar z Buče“ pre priamu zodpovednosť za vraždy, znásilňovanie a mučenie v Buči“.

Bombardovanie Mariupoľa

Mizinceva zase vinia z „organizácie bombardovania mesta Mariupoľ, ktoré zabilo tisíce civilistov, vrátane bombardovania mariupoľskej pôrodnice a divadla, pričom zahynuli stovky detí“.

Podľa šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella vojnové zločiny nesmú zostať nepotrestané.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine: Buča (fotografie)

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine: Mariupoľ (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie proti Rusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Najnovšie sankcie Únie proti Rusku sa zamerali aj na dôstojníkov, ktorí velili masakrom v Buči a Mariupole © SITA Všetky práva vyhradené.

Nemecká armáda potrebuje posilniť a zmodernizovať, poslanci schválili osobitný fond v objeme sto miliárd eur

Hokejovú „dvadsiatku“ povedie Ivan Feneš, známe sú aj mená koučov ostatných mládežníckych tímov