Najlepšou krajinou na svete sa stalo Švajčiarsko, obyvatelia si najviac cenia kvalitu života a sociálnu spravodlivosť

Na druhej priečke sa v rebríčku najlepších krajín sveta umiestnilo Japonsko.

11.9.2024 (SITA.sk) – Najlepšou krajinou na svete je podľa tohtoročného prieskumu usnews.com Švajčiarsko. Jeho obyvatelia sú najviac spokojní s tým, že ich krajina je otvorená podnikaniu. Vysoko si cenia aj kvalitu života a sociálnu spravodlivosť vo Švajčiarsku.

Najmenej k umiestneniu sa na prvej priečke pomohlo to, ako Švajčiari vnímajú vplyv svojej kultúry v histórii sveta a ako hodnotia súčasný globálny mocenský vplyv svojej krajiny.

Druhá priečka v rebríčku

Na druhej priečke sa v rebríčku najlepších krajín sveta umiestnilo Japonsko, ktorého obyvatelia si cenia hlavne ekonomickú konkurencieschopnosť svojej krajiny a jej kultúrny vplyv. Na treťom mieste sú USA, pričom jeho obyvatelia sú si vedomí najmä mocenského vplyvu a adaptability svojho štátu.

Ak by meradlom úspešnosti krajiny bol len mocenský vplyv, najlepšie krajiny sveta by podľa ich obyvateľov boli USA, Čína a Rusko. Ak by kritériom bola iba sociálna spravodlivosť tromi najlepšími štátmi by boli Dánsko, Švédsko a Kanada.

Hodnotenie sociálnej spravodlivosti

V prípade otvorenosti voči podnikaniu by najlepšiu trojicu krajín tvorili Luxembursko, Švajčiarsko a Švédsko. Slovensko sa v prieskume usnews.com umiestnilo až na 70. priečke.

Slovensko smerom nahor posúvalo hodnotenie sociálnej spravodlivosti a otvorenosti voči podnikaniu. Nadol ho posunulo hlavne hodnotenie vodcovstva krajiny v globálnej ekonomike a jej mocenského vplyvu vo svete. Česko je na 50. mieste.

Nahor ho posúvalo hodnotenie sociálnej spravodlivosti a kvality života. Nadol krajinu tlačilo hodnotenie jej vodcovstva v globálnej ekonomike, otvorenosti voči podnikaniu a globálneho mocenského vplyvu.

Viac k témam: najlepšie krajiny, Prieskum, Životná úroveň
Zdroj: SITA.sk – Najlepšou krajinou na svete sa stalo Švajčiarsko, obyvatelia si najviac cenia kvalitu života a sociálnu spravodlivosť © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.