in ,

Naivná, 62-ročná Slovenka takmer poslala 16-tisíc eur údajnému americkému vojakovi. Podvodu zabránila pracovníčka!

62-ročná žena z okresu Levice sa takmer stala obeťou podvodníka, ktorý sa vydával za amerického vojaka a tvrdil, že pracuje pre OSN v Sýrii. Údajný vojak a žena si začali písať e-maily a ich konverzácia trvala takmer mesiac. Postupne sa začali bližšie spoznávať a žena sa začala zaujímať o vojakove životné podmienky a prácu.

Vrcholom ich vzťahu sa stalo, keď sa údajný vojak opýtal ženy, či by mu nepožičala peniaze na to, aby sa mohol vrátiť z misie v Sýrii. Tvrdil, že nemá dostatok financií na to, aby si mohol dovoliť cestu za ňou, na Slovensko, a preto potrebuje finančnú pomoc. Žena bola voči nemu veľmi zdvorilá a ochotná a súhlasila s požiadavkou, ktorú jej údajný vojak predniesol.

Prevedenie peňazí sa malo uskutočniť cez bankový prevod, a tak sa žena vydala do svojej banky. Tam sa stretla s pracovníčkou, ktorá jej pomohla zistiť, že účet, na ktorý mala previesť peniaze, bol vedený v Bulharsku. Pracovníčka banky upozornila ženu na to, že by mohlo ísť o podvod, a preto sa rozhodla prevod zadržať. Následne kontaktovala políciu, ktorá začala s vyšetrovaním.

Policajti potvrdili, že ide o bežnú stratégiu podvodníkov, ktorí sa vydávajú za amerických vojakov a tvrdia, že potrebujú peniaze na opustenie svojich pracovných miest a návrat, napríklad aj na Slovensko. Ženy, ktoré na tento trik podvodníkov naskočia, často prichádzajú o veľké sumy peňazí.

Polícia preto odporúča občanom, aby boli opatrní a neodovzdávali peniaze ľuďom, ktorých nepoznajú osobne. Ak majú pocit, že sa môžu stať obeťou podvodníkov, mali by okamžite kontaktovať políciu.

Ledecký vyzval Krajniaka na podporu zamestnanosti v najmenej rozvinutých okresoch a znižovanie aktivačných prác (video)

Samosprávy môžu požiadať o preplatenie nákladov na pomoc s migračnou krízou, pripomína Remišová