in ,

Na stole nového verejného ochrancu práv sa nakopili desiatky podnetov, stále nie sú známi kandidáti na funkciu

2.6.2022 (Webnoviny.sk) – Za posledný mesiac v Kancelárii verejného ochrancu práv (KVOP) pribudlo 108 podnetov určených na zhodnotenie novým verejným ochrancom práv. Informovala o tom Michaela Pavelková z odboru komunikácie a protokolu KVOP s tým, že dohromady evidujú 179 podnetov.

Zároveň pripomenula, že KVOP nemá viac ako dva mesiace verejného ochrancu práv, keďže koncom marca v tejto funkcii skončila Mária Patakyová. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) nedávno predĺžil termín na uzavretie kandidatúr a opätovne ho presunul na 10. júna. Voľba na nového verejného ochranu práv bola avizovaná na júnovú parlamentnú schôdzu.

„V období bez ombudsmana alebo ombudsmanky sa Kancelária verejného ochrancu práv zaoberá podnetmi od občanov a občianok, avšak len do tej miery, ktorú jej umožňuje zákon a Ústava SR. V rámci podnetov právnici a právničky analyzujú a pripravujú podklady i stanoviská pre nového ombudsmana alebo ombudsmanku,“ objasnila Pavelková.

Viac k témam: Verejný ochranca práv
Zdroj: Webnoviny.sk – Na stole nového verejného ochrancu práv sa nakopili desiatky podnetov, stále nie sú známi kandidáti na funkciu © SITA Všetky práva vyhradené.

Slovensko dodá Ukrajine húfnice Zuzana 2, pôvodne boli objednané pre naše ozbrojené sily

Rusi z Ukrajiny uniesli a nútene deportovali 200-tisíc detí. Za toto sa budete zodpovedať, odkázal okupantom Zelenskyj (video)