Categories: SlovenskoSprávy

Na projekty spolupráce s Ukrajinou pôjde podľa Remišovej viac ako 73 miliónov eur

16.11.2022 (Webnoviny.sk) – Na projekty cezhraničnej spolupráce s Ukrajinou pôjde podľa vicepremiérky a ministerky investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veroniky Remišovej (Za ľudí) viac ako 73 miliónov eur. Tieto peniaze schválila Európska komisia pre štvorstranný program cezhraničnej spolupráce Interreg NEXT na nové programové obdobie. Informoval o tom odbor komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI SR) v tlačovej správe.

Vytvára podmienky na spoluprácu

Úlohu národného orgánu v programe plní MIRRI SR a prvé výzvy vyhlási v závislosti od vývoja na Ukrajine, najneskôr však počas budúceho roka.

Program Interreg NEXT je jedinečný v tom, že vytvára podmienky na cezhraničnú spoluprácu štvorice susediacich štátov súčasne. Pohraničné regióny Slovenska, Maďarska, Rumunska a Ukrajiny majú vďaka nemu viac príležitostí na vytváranie spoločných projektov, ktoré zlepšujú kvalitu života a služby pre ich obyvateľov a aj pre návštevníkov,“ uviedla Remišová.

Kľúčové oblasti programu

Kľúčové oblasti spolupráce v programe Interreg NEXT sú v programovom období 2021 – 2027 Odolný a zelený región (životné prostredie), Zdravý a atraktívny región (sociálna oblasť) a Spolupracujúci hraničný región (inštitucionálna spolupráca).

Pokračujeme v ochrane životného prostredia a v prevencii pred prírodnými katastrofami a ich následkami. Popri starostlivosti o prírodné bohatstvo chceme spoločnými silami lepšie chrániť aj kultúrne dedičstvo a vytvárať vhodné podmienky na rozvoj udržateľného cestovného ruchu,“ dodala vicepremiérka, podľa ktorej bude veľmi dôležitá podpora zdravotníckych a sociálnych projektov najmä vo vojnou zničenej Ukrajine.

Môže ísť napríklad o humanitárne projekty na pomoc Ukrajine, ako je spolupráca zdravotníckych zariadení, vzdelávanie zdravotníkov a podpora rôznych sociálnych služieb.

Zastúpení v 39 projektoch

V programovom období 2014 – 2020 sa do cezhraničnej spolupráce Slovenska, Maďarska, Rumunska a Ukrajiny z programu NEXT investovalo podľa MIRRI SR spolu 74 miliónov eur, z toho išlo približne 13 miliónov eur slovenským prijímateľom. Spolu sa zrealizovalo alebo ešte stále realizuje 80 projektov, z ktorých sú slovenskí prijímatelia zastúpení v 39 projektoch.

Z programu sa medzi iným dlhodobo podporujú projekty Slovenskej asociácie cystickej fibrózy. Do miestnych centier cystickej fibrózy sa nakúpia špeciálne medicínske prístroje a podporí sa vzdelávanie zdravotníkov, pacientov a ich rodín o tomto ochorení.

Budujú sa aj cyklotrasy

Podporu získal i projekt významný pre zachovanie historického a kultúrneho dedičstva v slovensko-ukrajinskom pohraničí. Košická nezisková organizácia Perly Gotickej cesty a Gréckokatolícka eparchia z ukrajinského Mukačeva v rámci neho zrekonštruovali Urbanovu vežu v Košiciach a obnovili interiér Katedrály Svätého kríža gréckokatolíckej cirkvi v Užhorode.

Budujú sa tiež cyklotrasy na slovensko-ukrajinskom pohraničí. V rámci projektu Karpatská mobilita vzniknú dva cyklookruhy – na slovenskej strane ide o Poloniny Trail a na ukrajinskej Užanský trail.

Viac k témam: Informatizácia, Interreg NEXT, Medzinárodná spolupráca, Rozvoj regiónu
Zdroj: Webnoviny.sk – Na projekty spolupráce s Ukrajinou pôjde podľa Remišovej viac ako 73 miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Nemecko urýchlene dodá Ukrajine ďalší systém protivzdušnej obrany Patriot

Nemecko tak chce Ukrajinu chrániť pred ruskými leteckými údermi. Viac

23 minút ago

Slovan Bratislava opäť obhájil majstrovský titul, jeho zisk spečatil remízou s Dunajskou Stredou (foto)

Slovan má po sobote pred druhým Spartakom Trnava náskok devätnástich bodov. Viac

2 hodiny ago

Rusi na Ukrajine zintenzívnili útočné operácie, situácia na východnom fronte sa eskaluje

Ruská armáda aktívne útočí na lymanskom a bachmutskom fronte. Viac

3 hodiny ago

V procese s príbuzným exministra Žigu majú odznieť záverečné reči, podnikateľ vinu odmieta

Samosudca Milan Cisárik ešte vo februári vo veci ukončil dokazovanie. Viac

4 hodiny ago

Slovenské tenistky si vybojovali postup na finálový turnaj do Sevilly, rozhodujúci bod proti Slovinkám získala Jamrichová (foto)

Iba 16-ročná Jamrichová vo svojom druhom zápase v tímovej súťaži PBJK dosiahla druhé víťazstvo. Viac

5 hodín ago