Na podporu poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť sa vo Varšave zišlo zhruba štyritisíc stúpencov

PiS stratila moc vo voľbách v roku 2023, ale jej spojencom je prezident Andrzej Duda, ktorý blokuje mnohé vládne návrhy zákonov.

14.9.2024 (SITA.sk) – Líder poľskej pravicovej opozičnej strany Jarosław Kaczyński v sobotu na zhromaždení niekoľkých tisícok priaznivcov v hlavnom meste obvinil poľskú proeurópsku vládu z toho, že koná proti záujmom krajiny a porušuje jej zákony.

Kaczyński vyzval svojich priaznivcov, aby podporili kandidáta jeho strany Právo a spravodlivosť (PiS) v budúcoročných prezidentských voľbách. Nepovedal však, kto bude kandidátom jeho strany.

Na demonštrácii, ktorá sa konala pred ministerstvom spravodlivosti vo Varšave, sa zišlo až štyritisíc ľudí.

Strana PiS, ktorá vládla v rokoch 2015-23, bola terčom kritiky Bruselu za vykonanie zmien v poľskom súdnom systéme, ktoré boli považované za nedemokratické.

PiS stratila moc vo voľbách v roku 2023, ale jej spojencom je prezident Andrzej Duda, ktorý blokuje mnohé vládne návrhy zákonov. Dudove druhé a posledné funkčné obdobie sa skončí v auguste budúceho roka.

Viac k témam: Demonštrácia
Zdroj: SITA.sk – Na podporu poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť sa vo Varšave zišlo zhruba štyritisíc stúpencov © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.