Mrazivé sekundy študentov, schovávajúcich sa na rímse. Študentka opísala, ako sa pred strelcom schovávali. “Niekto z rímsy spadol”, hovorí.

Štvrtok popoludní prišli zamestnancom filozofickej fakulty inštrukcie, aby sa zamkli a nevychádzali z kancelárií a kabinetov. „Strelec je pravdepodobne na štvrtom poschodí, zhasnite a dajte pred dvere nábytok,“ takéto inštrukcie rozeslala tajomníčka fakulty Zdeňka Filipová. Vystrašení študenti zároveň na sociálnych sieťach zdieľali hrôzostrašné zábery a posielali si správy, v ktorých sa zverovali so svojím strachom o život. Študentka, ktorá po incidente skončila v nemocnici opísala, akú hrôzu prežila. Tá sa spolu s ostatnými schovávala na rímse budovy.

Študenti sa v čase, keď sa strelec pohyboval po objekte fakulty, skrývali za nábytkom, zabarikádovali si dvere a niektorí sa ukrývali krčiaci sa na rímsach v budove v centre Prahy.

Jednou zo študentiek na rímse bola aj žena, s ktorou Radiožurnál hovoril vo Všeobecnej fakultnej nemocnici, kam ju priviezli rozrušenú a so zranením ruky. „Mali sme hodinu a začali sa ozývať čudné rany. Mysleli sme, že niekto blázni na chodbe, ale potom niekto prestrelil dvere. Schovávali sme sa za lavice,“ opísala. Strelec potom podľa jej slov odišiel, ale následne sa vrátil, začal strieľať znovu a vyrážať dvere. Študenti teda ušli oknom. „Boli sme na štvrtom poschodí a mali sme šťastie, že za našou učebňou bola strecha. Vyliezli sme na ňu a zaležli za roh na rímse. Pod nami bol balkón. My sme tam pomerne dlho čakali, ale potom sme počuli, že zrejme vyliezol za nami, tak sme skočili na ten balkón. Vyrazili sme okno a utekli vnútrom von. Kamaráti majú zlomeniny, odreniny. Ale niekto z tej rímsy spadol na zem,“ opísala hrozné chvíle študentka.

Vrah zabil celkom 14 ľudí, ďalších 25 bolo zranených. O tých sa teraz starajú v pražských nemocniciach.

 

Zdroj: blesk.cz

Pokračovanie článku na druhej strane