in ,

Ministerstvo životného prostredia posilní záchranné zariadenia, pribudnú zamestnanci

28.5.2022 (Webnoviny.sk) – V posledných rokoch prudko vzrástol počet rehabilitovaných živočíchov, čo Ministerstvo životného prostredia (MŽP SR) hodnotí pozitívne, no rozvoj siete zariadení na záchranu zranených chránených živočíchov bol zanedbávaný minimálne posledných 15 rokov.

Riešením súčasnej poddimenzovanej situácie záchranných zariadení je jednoznačne posilnenie personálnych kapacít. V tlačovej správe o tom informoval odbor komunikácie rezortu životného prostredia.

Ministerstvo uviedlo, že iniciovalo stretnutie so svojou podriadenou organizáciou, Štátnou ochranou prírody SR (ŠOP SR), ktorá túto činnosť vykonáva v spolupráci so Správami národných parkov prostredníctvom prevádzkovania sústavy 26 záchranných zariadení.

Cieľom envirorezortu je zlepšiť fungovanie týchto zariadení a nájsť potrebné finančné prostriedky na rozvoj a modernizáciu chovných a rehabilitačných staníc na Slovensku.

Noví zamestnanci

Chovným a rehabilitačným staniciam pomôže ŠOP SR novými externými zamestnancami. Ich pracovnou náplňou bude zabezpečenie starostlivosti o hendikepované chránené druhy živočíchov.

Mne osobne veľmi záleží na záchranných staniciach. Zriaďujú ich nadšení, častokrát veľmi kvalifikovaní ľudia, ktorí poskytujú prvú pomoc a záchranu chráneným zvieratám. Urobím všetko preto, aby peniaze pre ne boli,“ povedal minister životného prostredia Ján Budaj (OĽaNO).

Zefektívnenie zariadení

Ako uviedol generálny riaditeľ ŠOP SR Dušan Karaska, štátna ochrana prírody nedávno v spolupráci s externými záchrannými zariadeniami vypracovala koncepciu rozvoja s cieľom zefektívnenia fungovania týchto zariadení.

Aktuálne budú z interných chovných a rehabilitačných staníc ŠOP SR personálne posilnené zariadenia v správach CHKO Záhorie, Malé Karpaty, Biele Karpaty, Ponitrie ako aj Dunajské Luhy.

Viac k témam: Chránené zvieratá, Ochrana prírody
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo životného prostredia posilní záchranné zariadenia, pribudnú zamestnanci © SITA Všetky práva vyhradené.

V Petržalke si vyrábajú vlastné stojany na bicykle, vzniklo ich už viac ako 100 (video)

Letisko v Riu de Janeiro napadli hackeri, namiesto reklám a informácií pustili porno