in ,

Medvedev chce na Donbase zorganizovať referendá o začlenení okupovaných území do Ruska, Zelenskyj mu poslal jasný odkaz

20.9.2022 (Webnoviny.sk) – Zástupca šéfa ruskej Bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev tvrdí, že v okupovaných častiach Donbasu na východe Ukrajiny by sa mali uskutočniť „pseudoreferendá“ o začlenení týchto území do Ruska. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na Medvedevove komentáre na Telegrame.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ohrozenie suverenity Ruska

Podľa niekdajšieho ruského prezidenta by takéto referendá znamenali, že by ukrajinské útoky zasahovali do suverenity Ruska.

„Zasahovanie na územie Ruska je zločin, ktorého spáchanie umožňuje použitie všetkých síl sebaobrany,“ napísal Medvedev, podľa ktorého by mali byť tieto kroky zakotvené v ruskej ústave.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Úspechy Ukrajinskej armády

Vodcovia samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky v pondelok vyzvali na okamžité konanie referend o ich uznaní za subjekty Ruskej federácie.

Udialo sa tak na pozadí postupujúcej protiofenzívy ukrajinskej armády, ktorá po tom, ako vyhnala ruské sily z Charkovskej oblasti, postupuje smerom k Donbasu pozostávajúcemu z Doneckej a Luhanskej oblasti.

Kancelária ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského odkázala Rusom a ich komplicom na okupovaných územiach Ukrajiny, že pseudoreferendá sú fikciou a nezmenia právne postavenie okupovaných častí.

Viac k témam: Referendum, rusko-ukrajinský konflikt, suverenita
Zdroj: Webnoviny.sk – Medvedev chce na Donbase zorganizovať referendá o začlenení okupovaných území do Ruska, Zelenskyj mu poslal jasný odkaz © SITA Všetky práva vyhradené.

Občania majú právo odobrať moc politikom, ktorí sa spreneverili tejto krajine. Pellegrini ostro kritizoval nejasný postoj SaS (video)

Ústavný zákon podľa Fica neprejde, lebo koalícia sa bojí a „prezident Rizman“ predčasné voľby tiež nechce (video)