Matičné slávnosti budú tento rok v znamení slovenských žien v národnom hnutí, odhalená bude aj busta významnej osobnosti

Predseda Matice slovenskej zdôraznil taktiež organizovanosť osobností v spolku slovenských žien Živena.

27.7.2024 (SITA.sk) – Matičné slávnosti budú 1. augusta spojené s odhalením busty Anny Hurbanovej-Jurkovičovej. Slávnosti začnú o 17:00 pred sídelnou budovou Matice slovenskej.

Ako informovala Laura Hancová z Matice slovenskej, Anna Hurbanová-Jurkovičová aj Adela Ostrolúcka oslavujú v tomto roku 200. výročie narodenia, čo prispelo k tomu, že Výbor Matice slovenskej vyhlásil rok 2024 za Rok slovenských žien v národnom hnutí.

Ďalšie významné ženy

Okrem dvoch spomínaných osobností si Matica slovenská pripomína aj ďalšie významné ženy – spisovateľky, herečky, národné aktivistky, ako sú Amália Francisciová, Elena Šoltésová, Terézia Vansová, Anna Halašová, Božena Slančíková Timrava, Ľudmila Podjavorinská, Hana Gregorová, Mária Rázusová-Martáková, Naďa Hejná či Zora Jesenská.

Slovenské ženy boli súčasťou nášho spoločenského života a národného bytia ako starostlivé matky, verné manželky, spoľahlivé vychovávateľky vždy početného potomstva, pričom ich postavenie v ére národného obrodenia, v prvej polovici 19. storočia, keď sa sformoval novodobý moderný slovenský národ, bolo ešte významnejšie,“ uviedla Laura Hancová.

Spolok slovenských žien Živena

Predseda Matice slovenskej Marián Gešper zdôraznil taktiež organizovanosť osobností v spolku slovenských žien Živena, ktorý vznikol po boku Matice slovenskej v roku 1869 v Turčianskom Sv. Martine.

Práve so spolkom Živena a živeniarkami sú spojené osudy viacerých významných žien, pochádzajúcich z popredných národnobuditeľských rodín, ako boli Anna Halašová-Mudroňová, Drahotína Kardossová-Križková, Etela Bohúňová, Helena Turcerová-Devečková alebo Jela Krčméry-Vrteľová, ktorých okrúhle výročia si roku 2024 taktiež pripomenieme. Všetky sa výrazne angažovali v slovenskej kultúre, vede a umení, a v humanisticko-modernistickom procese emancipovania našich žien,“ dodal Gešper.

Viac k témam: Predseda Matice slovenskej, Slávnosti
Zdroj: SITA.sk – Matičné slávnosti budú tento rok v znamení slovenských žien v národnom hnutí, odhalená bude aj busta významnej osobnosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.