in ,

Maďarsko nepovažuje dodávky zbraní Ukrajine, ani stovky miliónov eur, ktoré Európa poslala na ich financovanie, za dobrý nápad

23.1.2023 (Webnoviny.sk) – Maďarsko nebude blokovať plánovanú tranžu európskej pomoci Ukrajine v objeme 500 miliónov eur, napriek tomu, že je proti financovaniu zbraní pre Kyjev zo strany Európskej únie (EÚ).

Na okraji pondelkového stretnutia ministrov zahraničia eurobloku v Bruseli to povedal šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó s tým, že medializované správy o plánoch Budapešti vetovať fondy z Európskeho mierového nástroja sú lož.

Nestotožnenie sa s názorom

„Nepovažujeme dodávky zbraní, ani stovky miliónov eur, ktoré Európa poslala na ich financovanie, za dobrý nápad. Rozhodnutie však nebudeme blokovať,“ vyjadril sa politik.

Maďarská vláda dosiaľ neblokovala zdroje z mierového nástroja, ktorý do dnešného dňa poskytol Ukrajine zbrojné prostriedky vo výške 3,1 miliardy eur, v decembri však vetovala balík pomoci vo výške 18 miliárd eur.

Budapešť tiež odmieta poskytnúť Ukrajine zbrane aj ich transfer cez maďarské územie a je tiež hlasným oponentom sankcií voči Rusku, ktoré podľa nej viac škodia členským štátom EÚ ako Moskve.

Budúce návrhy únie

Szijjártó v pondelok varoval, že budú namietať proti akýmkoľvek budúcim návrhom EÚ na uvalenie sankcií na sektor jadrovej energetiky.

Takéto rozhodnutie by podľa neho nepriaznivo ovplyvnilo prevádzku jedinej jadrovej elektrárne v Maďarsku, ktorá je poháňaná jadrovým palivom vyrobeným v Rusku, a ohrozilo maďarské energetické zásoby.

Maďarský minister zároveň vyzval ukrajinskú vládu, aby rešpektovala práva maďarskej menšiny v Zakarpatsku, kde sa jej príslušníci podľa neho nedávno stali obeťami „koncentrovaných útokov“ miestnych úradov.

„Ostro protestujeme proti týmto opatreniam a treba tiež vidieť, že každé takéto opatrenie nám veľmi sťažuje rozhodovanie na podporu Ukrajiny v budúcnosti,“ dodal.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Maďarsko nepovažuje dodávky zbraní Ukrajine, ani stovky miliónov eur, ktoré Európa poslala na ich financovanie, za dobrý nápad © SITA Všetky práva vyhradené.

Vyšetrovateľ Juhás opísal, ako sa dostal k telefónom Kočnera

Kollár podpísal s Dzurindom memorandum o politickej budúcnosti, spolupráca má má za cieľ zlepšiť pomery na Slovensku