in ,

Lavrov vytočil Izraelčanov, Hitlera označil za žida a židovský národ za najväčších šíriteľov antisemitizmu

2.5.2022 (Webnoviny.sk) – Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov si vyslúžil rozhnevanú reakciu Izraela po tom, ako v nedeľu konštatoval, že nacistický vodca Adolf Hitler mal „židovskú krv“. Informuje o tom spravodajský portál CNN.

Opakovaná lož o denacifikácii Ukrajiny

„Konštatovanie ministra zahraničia Lavrova je neodpustiteľné a odporné a zároveň je to strašný historický omyl,“ reagoval izraelský šéf diplomacie Jair Lapid.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Židia počas holokaustu nevraždili sami seba. Najnižšia forma rasizmu proti židom je obviniť ich samotných z antisemitizmu,“ dodal.

Lavrov sa tak vyjadril v nedeľu v talianskej televízii, kde zopakoval ruské tvrdenia, že cieľom ich invázie na Ukrajinu je „denacifikácia“ krajiny a odmietol protiargument, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je židovského pôvodu.

Lavrov šíri vo svete bludy

„On (Zelenskyj) argumentuje, že aký druh nacizmu by mohli mať, ak je on žid. Môžem sa mýliť, ale aj Hitler mal židovskú krv. Neznamená to absolútne nič. Múdri židovskí ľudia hovoria, že najzanietenejšími antisemitmi zvyčajne bývajú práve židia,“ skonštatoval Lavrov.

Izraelské ministerstvo zahraničia si v pondelok v súvislosti s týmito vyjadreniami predvolalo ruského veľvyslanca v Izraeli. Dani Dajan, ktorý je predsedom pamätníka obetí a hrdinov holokaustu Jad va-Šem, uviedol, že tvrdenie, že Hitler bol židovského pôvodu je „úplne nepodložené“ a zároveň odmietol ruské označovanie Ukrajincov za nacistov.

„Rovnako vážne je označovanie Ukrajincov všeobecne a najmä prezidenta Zelenského za nacistov. Toto, okrem iných vecí, je úplným prekrútením histórie a vážnou urážkou obetí nacizmu,“ napísal Dajan na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

Viac k témam: Antisemitizmus, Holokaust, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident, Židia
Zdroj: Webnoviny.sk – Lavrov vytočil Izraelčanov, Hitlera označil za žida a židovský národ za najväčších šíriteľov antisemitizmu © SITA Všetky práva vyhradené.

Remišová nešetrila kritikou na Smer-SD, stranu prirovnala k HZDS a z Fica je Mečiar v tej najhoršej podobe

Hľadá sa nový generálny riaditeľ RTVS. Poslanci vyzvali záujemcov, aby sa prihlásili do výberového konania