Macron a Zelenskyj podpíšu bilaterálnu bezpečnostnú dohodu, Francúzsko opäť potvrdí odhodlanie pomáhať Ukrajine

Macron už skôr počas tohto roka hovoril o tom, že Francúzsko rokuje o bilaterálnej dohode podobnej tej, akú má Ukrajina so Spojeným kráľovstvom.

15.2.2024 (SITA.sk) – Francúzsky prezident Emmanuel Macron a jeho ukrajinský náprotivok v piatok podpíšu v Paríži bilaterálnu bezpečnostnú dohodu. Informoval o tom úrad francúzskeho premiéra, ale podrobnosti neposkytol.

Elyzejský palác uviedol, že návšteva ukrajinského prezidenta bude pre Macrona príležitosťou „znova potvrdiť odhodlanie Francúzska pokračovať v poskytovaní neochvejnej podpory Ukrajine a ukrajinskému ľudu z dlhodobého hľadiska a so všetkými svojimi partnermi“. Lídri by mali diskutovať o situácii na frontovej línii, ukrajinských vojenských, ekonomických a humanitárnych potrebách o snahe Kyjiva pripojiť sa k Európskej únii.

Macron už skôr počas tohto roka hovoril o tom, že Francúzsko rokuje o bilaterálnej dohode podobnej tej, akú má Ukrajina so Spojeným kráľovstvom. Tá pokrýva obdobie 10 rokov.

Zelenskyj priletí do Francúzska v rámci cesty, ktorá ho zavedie aj do Nemecka. Tam sa podľa jeho úradu v piatok stretne s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom. Ďalší deň sa zúčastní na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, na ktorej okraji bude mať bilaterálne stretnutia s americkou viceprezidentkou Kamalou Harris, českým prezidentom Petrom Pavlom, dánskou premiérkou Mette Frederiksen a holandským premiérom Markom Ruttem.

Viac k témam: bezpečnostná dohoda, Francúzsky prezident, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk – Macron a Zelenskyj podpíšu bilaterálnu bezpečnostnú dohodu, Francúzsko opäť potvrdí odhodlanie pomáhať Ukrajine © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.