Krajiny na západnom Balkáne zastihla silná búrka, ktorá si vyžiadala životy dvoch ľudí

Silný dážď, krúpy a silný vietor niekoľkých dňoch horúčav potrápili Slovinsko, odkiaľ sa presunuli do Chorvátska, Bosny a Hercegoviny, Srbska.

2.7.2024 (SITA.sk) – Krajinami na západnom Balkáne sa prehnala silná búrka, ktorá si vyžiadala životy dvoch ľudí a spôsobila škody a záplavy. Silný dážď, krúpy a silný vietor v pondelok po niekoľkých dňoch horúčav potrápili Slovinsko, odkiaľ sa presunuli do Chorvátska, Bosny a Hercegoviny, Srbska a napokon v utorok ráno do Čiernej Hory.

Búrka vytrhla stromy a zaplavila ulice

Zábery zo srbského Belehradu a ďalších miest v regióne ukazujú, domy poničené od krúp, popadané stromy na autách a zaplavené cesty. V čiernohorskom meste Čanj zomrel robotník na stavbe a ďalší človek prišiel o život v dôsledku úderu blesku na polostrove Luštica, uviedla televízia RTCG. V meste Bar podľa nej búrka zhodila veľké stavebné žeriavy, poničila pláže, vytrhala stromy a zaplavila ulice.

Úrady v Slovinsku uviedli, že záchranné tímy reagovali na desiatky volaní o pomoc, keď krúpy o veľkosti vajec spôsobili škody na autách, domoch, úrode a elektrickom vedení. V Chorvátsku vyčíňanie počasia najviac zasiahlo východ krajiny.

Pozastavili tankovanie strojov

V obci Bošnjaci vypukol požiar, keď dom zasiahol blesk. V krajine pre búrku zasahovali stovky hasičov. Búrka zanechala bez elektriny niekoľko obcí na severozápade Bosny a Hercegoviny. V krajine tiež spôsobila škody na domoch a autách.

V srbskom hlavnom meste Belehrad búrka a vietor v pondelok v noci spôsobili záplavy ulíc, ktoré pokryli aj popadané konáre a sutiny. Hasiči zachránili ľudí, ktorí uviazli v autách, a uhasili aj šesť požiarov spôsobených bleskami.

Ešte v utorok ráno bola uzavretá časť hlavnej diaľnice spájajúcej sever a juh krajiny, informuje štátny vysielateľ RTS. Jednu osobu vytiahli z auta, na ktoré spadol strom, aj v meste Beočin na severe Srbska. Srbský národný letecký dopravca Air Serbia hlási meškania, pričom pozastavil tankovanie strojov pre možné blesky.

Viac k témam: Búrka, búrky na Balkáne
Zdroj: SITA.sk – Krajiny na západnom Balkáne zastihla silná búrka, ktorá si vyžiadala životy dvoch ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.