in ,

Korčok požiadal Szijjártóa, aby už Maďarsko pri nákupe budov postupovalo podľa medzinárodných postupov

18.6.2022 (Webnoviny.sk) – Šéf diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) požiadal maďarského ministra zahraničného obchodu a zahraničných vecí Pétera Szijjártó, aby pri nákupe budov na Slovensku postupoval podľa medzinárodných postupov. Pri nákupe pamiatkovo chránených budov žiada konzultáciu s ministerstvom kultúry.

Riešením otvorených otázok vo vzťahoch s Maďarskom je podľa Korčoka dialóg a vzájomný rešpekt. Informoval o tom Komunikačný odbor ministerstva zahraničných vecí v tlačovej správe.

„Medzi dobrými susedmi musí byť v týchto otázkach transparentnosť, vzájomná informovanosť a nie je dobre, ak sa slovenská strana dozvedá o nákupoch nehnuteľností z médií,“ uviedol Korčok.

Spoločné projekty ako dôkaz podpory

Dôkazom vzájomnej podpory menšín a susedských vzťahov medzi Slovenskom a Maďarskom sú podľa rezortu diplomacie spoločné projekty. Jedným z nich je rekonštrukcia budovy bývalého slovenského evanjelického kostola v Budapešti, na ktorej sa spolupodieľa slovenská aj maďarská vláda.

„Som veľmi rád, že pokračujeme v úprimnej diskusii o všetkých, a teda aj, otvorených otázkach našich vzájomných vzťahov, ktorú sme začali minulý rok v Bratislave. Tieto otázky nevyriešime tak, že o nich budeme mlčať. Riešením je dialóg a vzájomný rešpekt aj v témach, na ktoré máme iný pohľad. Nejde o spochybňovanie našej doterajšej spolupráce, práve naopak tieto diskusie nás posúvajú ďalej a ja chcem svojmu kolegovi poďakovať za konštruktívny prístup. Zároveň zdôrazňujem, že preto, aby programy maďarskej vlády realizované na území Slovenska neboli vnímané vládou a občanmi Slovenskej republiky ako jednostranné aktivity Maďarska na našom území, musia byť odsúhlasené slovenskou stranou. Do tejto oblasti spadajú aj pokračujúce maďarské nákupy nehnuteľností na Slovensku,“ dodal Korčok.

Zhodli sa na podpore rozširovania EÚ

Ministri sa počas rokovania v Budapešti zhodli na podpore rozširovania Európskej únie o krajiny Západného Balkánu aj Ukrajiny. Korčok tiež predstavil víziu a priority nadchádzajúceho slovenského predsedníctva vo Vyšehradskej skupine.

„Slovensko má záujem, aby sa spolupráca vo V4 týkala oblastí a projektov s pozitívnym prínosom pre našich občanov. Ide napríklad o ekonomiku, infraštruktúru ale aj posilnenie medziľudských vzťahov,” podčiarkol minister.

Stretnutie so slovenskými krajanmi

Šéf slovenskej diplomacie sa počas návštevy Budapešti stretol s predstaviteľmi slovenských krajanov žijúcich v Maďarsku.

„Som mimoriadne hrdý na prácu Slovákov žijúcich v Maďarsku. Zohrávajú dôležitú rolu pri šírení slovenskej kultúry a budujú aktívnu komunitu. Teší ma, že mladá generácia v Maďarsku sa angažuje v aktivitách, ktoré pomáhajú zachovať ich slovenskú identitu. Nevyhnutnou súčasťou udržiavania slovenského jazyka, vzdelanosti a formovania tejto generácie sú aj pedagógovia vyučujúci v slovenských národnostných školách, ktorým patrí moje uznanie a vďaka,“ uzavrel Korčok.

Viac k témam: Medzinárodné vzťahy, Nehnuteľnosti, Vzťahy krajín
Zdroj: Webnoviny.sk – Korčok požiadal Szijjártóa, aby už Maďarsko pri nákupe budov postupovalo podľa medzinárodných postupov © SITA Všetky práva vyhradené.

Ukrajina v júli predstaví svoj ambiciózny plán obnovy, každý štát by mohol mať na starosť jeden región či odvetvie

Brazílska polícia našla v Amazónii pozostatky, jedny určite patria zavraždenému britskému novinárovi