in ,

Končí vám platnosť občianskeho preukazu? Môžete oň požiadať už skôr a tiež elektronicky

6.8.2022 (Webnoviny.sk) – O nový občiansky preukaz je možné požiadať už 180 dní pred vypršaním platnosti starého.

Pripomína to Ministerstvo vnútra SR s tým, že ak občiansky preukaz slúži ako cestovný doklad napríklad v krajinách Európskej únie, niektoré z nich, rovnako ako v prípade pasov, vyžadujú, aby boli platné istý čas aj pred odchodom z turistickej destinácie.

Riešiť to treba už v zime

Ak teda napríklad niekomu končí platnosť dokladu v apríli 2023, môže oň podľa ministerstva požiadať už v decembri 2022.

Vzhľadom na súčasný nápor na oddeleniach dokladov rezort pre budúcnosť odporúča pamätať na letnú dovolenku už v zime a požiadať o cestovné doklady v čase, keď je záujem o ne štatisticky dlhodobo minimálny.

„Súčasné nápory dovolenkárov na oddeleniach dokladov spôsobujú, že v radoch na oddeleniach dokladov čakajú na občianske preukazy aj Slováci, ktorí ich potrebujú z prozaickejších dôvodov – zmenili bydlisko alebo im skrátka vypršala desaťročná doba platnosti dokladu,” uvádza ministerstvo vnútra s tým, že o nový preukaz je možné požiadať aj elektronicky.

„Podmienkou je mať aktivovaný elektronický občiansky preukaz s čipom a bezpečnostným osobným kódom (BOK), čiže doklad pripravený na elektronickú komunikáciu. Predpokladom použitia e-služby je, aby mal používateľ v správnych agendách Ministerstva vnútra SR evidovanú podobu tváre a podpis nie staršie ako päť rokov,” vysvetlil rezort vnútra.

Elektronicky ušetríte čas aj peniaze

Doplnil, že u používateľa mladšieho ako 18 rokov podoba tváre a podpis nesmú byť staršie ako tri roky.

Elektronická služba podľa ministerstva okrem času stráveného čakaním na oddelení dokladov ušetrí občanom aj peniaze.

„V prípade žiadosti o vydanie OP pri zmene trvalého pobytu zaplatíte len dve eurá, pričom pri klasickom spôsobe je to 4,50 eura,” zdôraznil rezort vnútra.

Certifikáty sa inštalujú nanovo

Pre používateľov e-služieb, ktoré vyžadujú elektronický podpis, podľa ministerstva platí, že nový občiansky preukaz získaný klasickou i elektronickou cestou automaticky nepreberá dovtedy používané ceritifikáty pre elektronický podpis.

„Je preto treba nainštalovať si ich nanovo, čo ide aj elektronicky prostredníctvom Aplikácie pre eID, ktorú má vo svojom počítači nainštalovaný každý používateľ elektronických služieb,” dodal rezort vnútra.

O nový občiansky preukaz je elektronicky možné žiadať prostredníctvom stránky: https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/main/zivotne-situacie/menu-doklady/sluzba-ziadost-vydanie+obcianskeho+preukazu+s+cipom/y

Viac k témam: Cestovanie, Doklady, Občiansky preukaz
Zdroj: Webnoviny.sk – Končí vám platnosť občianskeho preukazu? Môžete oň požiadať už skôr a tiež elektronicky © SITA Všetky práva vyhradené.

Južná Kórea vyslala k Mesiacu svoj prvý lunárny orbiter, Danuri bude zbierať dáta z výšky sto kilometrov

Vojna na Ukrajine vstupuje do novej fázy, z Donbasu sa začala ruská armáda posúvať inam