Koaličný zákon o mimovládkach je horší ako ten v Maďarsku, upozorňuje Progresívne Slovensko, štátu hrozí pokuta

Podľa poslankyne Lucie Plavákovej je cieľom zákona rozdeliť občiansky sektor na „dobrý” a „zlý”.

3.10.2024 (SITA.sk) – Zákon o mimovládnych organizáciách, ktorý vládna koalícia ešte v júni posunula do druhého čítania je ešte horší ako ten z dielne maďarského premiéra Viktora Orbána.

Upozornilo na to opozičné Progresívne Slovensko s tým, že maďarský zákon už Súdny dvor EÚ označil za nesúladný s európskou legislatívou. Slovensku tak podľa progresívcov hrozí začatie konania zo strany Európskej komisie a tiež pokuta.

Neziskovky často suplujú štát

„Koalíciu sme v rozprave viackrát upozornili, že zákon z dielne SNS je v rozpore s právom Európskej únie,” uviedla podpredsedníčka Výboru Národnej rady SR pre európske záležitosti Beáta Jurík.

Doplnila, že po prijatí novelizácie trestných kódexov, snahách o politizáciu súdnictva a zastrašovaní novinárskej obce aj občianskej spoločnosti je zákon o mimovládkach ďalší krok smerom k autoritativnemu vládnutiu.

Podľa poslankyne Lucie Plavákovej je cieľom zákona rozdeliť občiansky sektor na „dobrý” a „zlý”. „SNS už navyše avizovala ďalšie sprísnenie v podobe trestnoprávneho postihu mimovládok, ktoré sa podľa nej politicky angažujú,” zdôraznila Plaváková.

Dodala, že neziskové organizácie dnes v mnohom suplujú štát a napriek tomu sa im koalícia namiesto podpory vyhráža a chce ich zlikvidovať.

Žaloba na maďarskú vládu

Európska únia vo štvrtok oznámila, že podáva žalobu na maďarskú vládu pre zákon o ochrane národnej suverenity.

Na základe tohto zákona, ktorý nadobudol účinnosť vlani v decembri, Maďarsko vytvorilo úrad na ochranu štátnej suverenity s právomocou zhromažďovať informácie o akýchkoľvek skupinách alebo jednotlivcoch, ktoré využívajú zahraničné financovanie a ovplyvňujú verejnú diskusiu.

Tomuto úradu môžu pri vyšetrovaní pomáhať maďarské tajné služby.

Viac k témam: Mimovládne organizácie, Neziskové organizácie, Občianska spoločnosť
Zdroj: SITA.sk – Koaličný zákon o mimovládkach je horší ako ten v Maďarsku, upozorňuje Progresívne Slovensko, štátu hrozí pokuta © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.