in ,

Kirgizsko jednostranne zrušilo vojenské cvičenia na svojom území pod vedením Ruska

9.10.2022 (Webnoviny.sk) – Kirgizsko v nedeľu jednostranne zrušilo spoločné vojenské cvičenia šiestich krajín, ktoré tvoria Ruskom vedenú Organizáciu Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti. Udialo sa tak necelý deň predtým, ako sa cvičenia mali začať na kirgizskom území.

Kirgizské ministerstvo obrany nešpecifikovalo dôvod zrušenia veliteľských a štábnych cvičení, ktoré sa mali konať od pondelka do piatka v hornatých oblastiach na východe Kirgizska.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Zúčastniť sa na nich mal armádny personál z Ruska, Arménska, Bieloruska, Kazachstanu, Kirgizska a Tadžikistanu. Pozvaní boli i pozorovatelia z ďalších piatich štátov vrátane Srbska, Sýrie a Uzbekistanu.

Krok Biškeku je najnovším náznakom toho, že v rámci aliancie, ktorá vznikla začiatkom 90. rokov minulého storočia po rozpade Sovietskeho zväzu, môže „kypieť“ napätie.

Minulý mesiac Arménsko vynechalo dvojtýždňové cvičenie v Kazachstane po tom, čo kritizovalo alianciu za to, že sa otvorene nepostavila na jeho stranu po vypuknutí septembrových bojov na hraniciach s nečlenských Azerbajdžanom. Táto aliancia sa taktiež nečinne prizerala vlaňajšiemu hraničnému sporu medzi Kirgizskom a Tadžikistanom.

Viac k témam: Konflikt, Vojenské cvičenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Kirgizsko jednostranne zrušilo vojenské cvičenia na svojom území pod vedením Ruska © SITA Všetky práva vyhradené.

Interaktívna expozícia v Senici priblíži historickú Českú cestu

Európa zaobchádza s migrantmi nechutne a hriešne, odsúdil ľahostajnosť pápež František