KDH vyzvalo Hegera, aby stiahol Lengvarského dokument o transsexualite

11.3.2023 (SITA.sk) – Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vyzvalo dočasne povereného premiéra a ministra zdravotníctva Eduarda Hegera, aby stiahol dokument o transsexualite, ktorý podpísal deň pred odchodom z funkcie šéfa zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Ten podľa hnutia dokument podpísal aj napriek tomu, že vyvoláva kritiku a rozpory medzi odborníkmi.

Umožňuje úradnú zmenu pohlavia

Vyše 400 psychológov, psychiatrov, lekárov a ďalších zdravotníkov podpísalo list bývalému ministrovi zdravotníctva a poverenému premiérovi, v ktorom odmietajú tento štandardný postup a žiadajú o otvorenie širokej odbornej diskusie k problematike transsexualizmu,” v tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

Dokument umožňuje úradnú zmenu pohlavia – prepis pohlavia a rodného čísla v dokladoch aj osobám, ktoré nepodstúpia zmenu pohlavia operáciou, čo KDH opakovane kritizuje.

Zmena pohlavia bez zákroku je zneužitie

K ľuďom s poruchou vnímania svojho pohlavia treba pristupovať citlivo, s rešpektovaním ich dôstojnosti, a zabezpečiť im pomoc a psychoterapeutické sprevádzanie. Skúsenosti zo zahraničia ukazujú, že sa množia prípady ľudí, ktorí unáhlenú zmenu pohlavia ľutujú a prechádzajú detranzíciou. Na druhej strane, prepísanie pohlavia v dokumentoch bez potreby chirurgického zákroku môže byť zneužité voči iným,” myslia si v KDH.

Zároveň tvrdia, že zjednodušenie zmeny identity u dospelých osôb môže mať rovnako negatívny dopad aj na deti a dospievajúcu populáciu, ktorá hľadá vlastnú identitu a podľa hnutia ju môže posmeliť v krokoch, ktoré by za iných okolností neurobili.

Viac k témam: Premiér Slovenskej republiky, Zmena pohlavia
Zdroj: SITA.sk – KDH vyzvalo Hegera, aby stiahol Lengvarského dokument o transsexualite © SITA Všetky práva vyhradené.

Nicholsonovej Jablko za tému pokladá registrované partnerstvá, interrupcie však nie

Šimečka chce od Hegera vedieť, kedy podľa neho dozreje čas na registrované partnerstvá