Categories: SlovenskoSprávy

Každý desiaty Slovák minie na letnú dovolenku dvetisíc až štyritisíc eur, tretina sa však na žiadnu nechystá

21.6.2024 (SITA.sk) – Približne polovica Slovákov počíta s tým, že ich tohtoročná letná dovolenka vyjde na približne rovnakú sumu ako vlani, 14 % očakáva výrazne vyššie výdavky a asi pätina trochu vyššie. Slováci najčastejšie uvádzajú, že minú od 400 do 800 eur, no každý desiaty ráta so sumou 2 000 až 4 000 eur.

Do zahraničia vyrazí tretina Slovákov

Ako ďalej vyplýva z prieskumu pre spoločnosť Home Credit, na letnú dovolenku do zahraničia sa chystá vyraziť tretina Slovákov, iba na Slovensku ju bude tráviť pätina opýtaných. Na dovolenku vôbec nepôjde 37 % opýtaných.

Letné dovolenkové plány sa u Slovákov líšia predovšetkým podľa toho, čo a nakoľko dní si môžu dovoliť, či preferujú oddych v tuzemsku alebo v cudzine, prípadne kombináciu oboch destinácií. Podľa prieskumu bude aj na Slovensku aj v cudzine dovolenkovať 14 % opýtaných.

Na druhej strane, na letnú dovolenku sa nechystá 37 % respondentov, z toho asi nepôjde 16 % a určite 21 %. Tu je ale zaujímavé, že pred rokom určite nechcelo ísť na dovolenku až o 10 % viac Slovákov,” priblížil analytik trhu spoločnosti Home Credit Jaroslav Ondrušek.

Letné tábory pre deti

Aj tento rok, podobne ako vlani, dovolenkujúci budú tráviť v cudzine najčastejšie 7 až 10 dní, a to takmer polovica respondentov. Na Slovensku preferujú kratšie pobyty, najčastejšie je to na 4 až 6 dní, čo je preferencia až pre 57 % dovolenkujúcich. Na dlhší pobyt v rozmedzí 7 až 10 dní na Slovensku sa ich chystá len 16 %.

Letné prázdniny sa okrem dovoleniek spájajú aj s letnými tábormi pre deti. Takúto časť leta má podľa prieskumu pred sebou takmer tretina detí, pričom o niečo viac z nich pôjde do denných táborov ako pobytových. Približne polovica rodín sa zmestí s nákladmi na letný tábor detí do sumy 300 eur, 13 % minie od 300 do 600 eur a každá desiata domácnosť na to vynaloží vyše 600 eur.

Spoločnosť Home Credit vznikla v roku 1997 a v súčasnosti je súčasťou globálnej fintech skupiny, ktorá vo svojom odvetví patrí k najväčším na svete.

Home Credit pomáha ľuďom nielen pri nákupoch na splátky priamo v obchodoch a na internete, ale ponúka aj hotovostné úvery a úvery na autá, konsolidáciu existujúcich pôžičiek či kreditné karty. Na Slovensku poskytol Home Credit Slovakia v roku 2023 úvery v celkovej výške 274,6 miliónov eur.

Viac k témam: Analytik, Letná dovolenka, Prieskum
Zdroj: SITA.sk – Každý desiaty Slovák minie na letnú dovolenku dvetisíc až štyritisíc eur, tretina sa však na žiadnu nechystá © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Hlas podporuje mier na Ukrajine, ale taký, ktorý podľa Tomáša rešpektuje územnú celistvosť

Hlas taktiež jasne povedal, že SR musí byť súčasťou Európskej únie a NATO.

28 minút ago

Gareth Southgate doviedol Angličanov do ďalšieho semifinále, na postup cez Švajčiarov potrebovali však rozstrel

Na postup cez Švajčiarov vo štvrťfinále museli ísť až do penaltového rozstrelu.

28 minút ago

Ruské útoky za uplynulý deň pripravili o život osem civilistov, obete hlásili v štyroch oblastiach

V Chersonskej oblasti ruské sily zaútočili na 17 obcí vrátane regionálneho centra Cherson.

1 hodinu ago

Muž bez oblečenia a s vlčiakom vyšiel z tmavého lesíka a rozrušil obyvateľov Košíc. Povedal, že je v nebezpečenstve: „Ako z hororu!“ opisujú Košičania

V neskorých nočných hodinách na parkovisku nad Exnárovou ulicou v Košiciach došlo k nezvyčajnému a…

2 hodiny ago

Tenisová dvojhra žien pokračuje na Wibledone bez svetovej jednotky Swiatekovej, nestačila na Putincevovú

Dvadsaťdeväťročná moskovská rodáčka síce prehrala prvý set 3:6.

3 hodiny ago