in ,

Kazašské hlavné mesto sa bude opäť nazývať Astana, parlament schválil aj predĺženie prezidentského obdobia na 7 rokov

17.9.2022 (Webnoviny.sk) – Kazašský parlament v piatok jednomyseľne podporil zmeny ústavy, ktoré by predĺžili prezidentské obdobie na sedem rokov a premenovali hlavné mesto Nur-Sultan na Astanu.

Zmeny sú súčasťou súboru politických a ekonomických reforiem, ku ktorým vyzval prezident Kasym-Žomart Tokajev po násilných protestoch, ktoré v januári otriasli krajinou a pripravili o život viac ako 200 ľudí.

Tokajev dal premenovať Astanu

Pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, ktoré v piatok schválil kazašský parlament vo dvoch čítaniach, predlžujú prezidentské obdobie na sedem rokov zo súčasných piatich rokov, ale zároveň bránia akémukoľvek prezidentovi uchádzať sa o druhé funkčné obdobie. Umožňujú tiež premenovať hlavné mesto krajiny Nur-Sultan späť na Astanu.

Premenovanie Astany na Nur-Sultan bolo jedným z prvých krokov po tom, čo sa Tokajev v roku 2019 ujal moci, keď Nursultan Nazarbajev odstúpil.

Hlavným mestom bolo Almaty

Nazarbajev viedol Kazachstan tri desaťročia počas Sovietskeho zväzu aj po jeho vyhlásení nezávislosti v roku 1991. V roku 1997 spravil z Astany hlavné mesto, ktorým dovtedy bolo Almaty.

Po tom, ako Nazarbajev odstúpil, získal obrovský vplyv ako líder vládnej strany a bezpečnostnej rady krajiny. Tokajev ho však z týchto postov zosadil po januárových smrteľných nepokojoch.

Viac k témam: Astana, Nur-Sultan, Ústava
Zdroj: Webnoviny.sk – Kazašské hlavné mesto sa bude opäť nazývať Astana, parlament schválil aj predĺženie prezidentského obdobia na 7 rokov © SITA Všetky práva vyhradené.

Chcete si skontrolovať, ako hospodári vaše mesto či obec? Najvyšší kontrolný úrad má pre občanov webovú aplikáciu

Kreslo primátora Vysokých Tatier chcú obsadiť piati kandidáti, do volieb idú ako nezávislí