in ,

Kandidátom aliancie CDU/CSU na post nemeckého kancelára bude Armin Laschet

20.4.2021 (Webnoviny.sk) – Kandidátom na post nemeckého kancelára bude za stredopravý blok Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) a Kresťansko-sociálnej únie Bavorska (CSU) predseda prvej zmienenej strany Armin Laschet.

Stalo sa tak po tom, čo ho v noci podporilo vedenie CDU a jeho konkurent v boji o kandidatúru, líder CSU Markus Söder uznal jeho víťazstvo.

Merkelová už nekandiduje

„Kocky sú hodené: Armin Laschet bude nový kandidát na kancelára za Úniu,“ povedal v utorok Söder s tým, že len zjednotená aliancia ich strán môže byť úspešná.

„Podporíme ho bez nevôle všetkými našimi silami,“ vyjadril sa bavorský premiér pred novinármi v Mníchove.

Aliancia CDU/CSU bola posledná veľká politická sila v Nemecku, ktorá nenominovala svojho kandidáta na kancelára do parlamentných volieb. Tie sa budú konať 26. septembra a Merkelová sa v nich nebude uchádzať o piate funkčné obdobie.

Kandidatúra sa však zmenila na duel medzi Laschetom, ktorý sa opieral o svoj post lídra väčšej CDU, a Söderom, ktorého favorizovali prieskumy verejnej mienky.

Aj Zelení majú kandidáta

Šesťdesiatročný Laschet, ktorý je tiež predsedom vlády spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko, však podľa agentúry AP čelí ďalšej veľkej výzve, a to získať si na svoju stranu voličov aj kolegov, ktorí podporili Södera.

Svojich kandidátov na kancelára už predstavili Sociálnodemokratická strana Nemecka (SPD) a po prvý raz aj Zelení. Za sociálnych demokratov sa bude o post uchádzať minister financií Olaf Scholz.

Zelení zase vybrali spolulíderku strany Annalenu Baerbockovú.

Viac k témam: nemecký kancelár
Zdroj: Webnoviny.sk – Kandidátom aliancie CDU/CSU na post nemeckého kancelára bude Armin Laschet © SITA Všetky práva vyhradené.

Najviac diplomatických pracovníkov na Slovensku má Rusko, za ním nasledujú Američania

Deti sa môžu zapojiť do 21. ročníka projektu Detský čin roka, rátajú sa aj každodenné drobné skutky