in ,

Káčer: Je alarmujúce, že každá tretia žena v EÚ zažila sexuálne násilie. Slovensko preto chystá nový akčný plán

25.11.2022 (Webnoviny.sk) – Ochranu žien pred bezprávím je nevyhnutné presadzovať vo všetkých oblastiach a politikách, a to na medzinárodnej aj vnútroštátnej úrovni. Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Rastislav Káčer pri príležitosti dnešného Medzinárodného dňa za odstránenie násilia páchaného na ženách.

Porušenie ľudských práv

Násilie páchané na ženách a dievčatách je zločin a jeden z najzávažnejších porušení ľudských práv. Takéto správanie musí zmiznúť z našej spoločnosti a je potrebné prijať naozaj účinné opatrenia zabraňujúce takémuto konaniu,” vyzval Káčer.

Šéf slovenskej diplomacie považuje za alarmujúce, že podľa štatistík každá tretia žena v Európskej únii (EÚ) vo veku 15 a viac rokov zažila fyzické alebo sexuálne násilie.

Národný akčný plán

Káčer pripomína, že v decembri 2020 sa Slovensko pripojilo ku Skupine priateľov za odstránenie násilia páchaného na ženách a dievčatách pri Organizácii Spojených národov (OSN). Minister taktiež pripomenul, že vláda SR v januári odobrila nový Národný akčný plán pre prevenciu a elimináciu násilia na ženách na roky 2022 – 2027. Plán má podľa Káčera predchádzať a zabraňovať všetkých foriem násilia voči ženám.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí v tlačovej správe informovalo, že Kampaň OSN s názvom 16 dní aktivizmu proti násiliu páchanom na ženách trvá každoročne od 25. novembra do 10. decembra, keď si pripomíname Medzinárodný deň ľudských práv.

Cieľom kampane je upozorniť na fakt, že aj napriek úsiliu je násilie páchané na ženách stále jednou z najrozšírenejších foriem porušovania ľudských práv a zásahu do ľudskej dôstojnosti,” uviedol rezort.

Viac k témam: Ľudské práva, Národný akčný plán, Sexuálne násilie, štatistika
Zdroj: Webnoviny.sk – Káčer: Je alarmujúce, že každá tretia žena v EÚ zažila sexuálne násilie. Slovensko preto chystá nový akčný plán © SITA Všetky práva vyhradené.

Brány vianočných trhov na Hlavnom a Františkánskom námestí sa otvoria už v piatok, pripravený je aj pestrý program

Tesco spolu so zákazníkmi pomôže ľuďom v núdzi prežiť krajšie Vianoce