in ,

K akým národnostiam sa prihlásili ľudia na Slovensku? Najpočetnejšie zastúpenie majú východní Slovania

6.8.2022 (Webnoviny.sk) – Najviac ľudí na Slovensku sa okrem slovenskej prihlásilo k českej, rusínskej a ukrajinskej národnosti. Vyplýva to z údajov Sčítania obyvateľov, domov a bytov 2021. Podľa hovorkyne Štatistického úradu (ŠÚ) pre sčítanie obyvateľov, domov a bytov 2021 Jasmíny Stauder sa analytici podrobnejšie pozreli aj na otázku o národnosti a ďalšej národnosti z pohľadu slovanských národov.

Najpočetnejší sú východní Slovania

Štatistici uvádzajú, že nejakú slovanskú národnosť (okrem slovenskej) si spolu uviedlo vyše 74-tisíc obyvateľov, čo tvorí 1,4 percenta z populácie Slovenska. Najpočetnejší na Slovensku sú východní Slovania (národnosť rusínska, ukrajinská, ruská a bieloruská), ktorých je 36,7-tisíca a tvoria podiel 0,7 percenta na našej celkovej populácii.

Druhou najpočetnejšou skupinou sú nám najpríbuznejší západní Slovania (národnosť česká, moravská, sliezska a poľská), ktorých je takmer 34-tisíc s 0,6 percentným podielom na obyvateľstve Slovenska.

Malé zastúpenie južných Slovanov

Južní Slovania (národnosť slovinská, chorvátska, srbská, bosnianska, čiernohorská, macedónska a bulharská) majú podľa analytikov u nás malé zastúpenie, je ich 3,6-tisíca a tvoria menej ako 0,1 percenta zo všetkých obyvateľov Slovenska.

Spomedzi jednotlivých slovanských národností (s výnimkou slovenskej) je podľa ŠÚ najpočetnejšia česká (28 996 obyvateľov, čo je podiel 0,5 percenta populácie), nasledovaná rusínskou (23 746, čo je 0,4 percenta) a ukrajinskou národnosťou (9451, čo je 0,2 percenta). Všetky ďalšie slovanské národnosti dosahujú podiel nižší ako 0,1 percenta na obyvateľstve Slovenska.

Viac k témam: národnosť, Sčítanie obyvateľov
Zdroj: Webnoviny.sk – K akým národnostiam sa prihlásili ľudia na Slovensku? Najpočetnejšie zastúpenie majú východní Slovania © SITA Všetky práva vyhradené.

Väčšina Slovákov sa snaží nakupovať lacnejšie alebo menej. Prieskum odhalil, čo spôsobuje najväčšie obavy

Severné Macedónsko podá pomocnú ruku Ukrajine, poskytne krajine tanky a lietadlá