Izraelská armáda vedie operáciu v nemocnici v meste Chán Júnis, militanti Hamasu tam mali zadržiavať rukojemníkov

V stredu izraelská armáda nariadila evakuáciu tisícok vysídlených ľudí, ktorým nemocnica poskytla útočisko.

15.2.2024 (SITA.sk) –
Špeciálne jednotky izraelskej armády začali operáciu v najväčšej nemocnici na juhu Pásma Gazy. Armáda vo vyhlásení uviedla, že má vierohodné informácie o tom, že v Násirovej nemocnici v meste Chán Júnis palestínske hnutie Hamas zadržiavalo rukojemníkov, ktorých militanti zobrali so sebou pri útoku na Izrael zo 7. októbra, a sú tam telá zosnulých rukojemníkov. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Niektorí rukojemníci už nežijú

Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari uviedol, že operácia v nemocnici je „precízna a obmedzená“. „Bohužiaľ vieme, že niektorí rukojemníci už nežijú. Zaviazali sme sa nájsť a vrátiť telá týchto rukojemníkov,” vyjadril sa.

V stredu izraelská armáda nariadila evakuáciu tisícok vysídlených ľudí, ktorým nemocnica poskytla útočisko. Podľa vyhlásenia armády otvorili humanitárny koridor, ktorý umožňuje civilistom opustiť oblasť, a nemocnica zostáva funkčná.

Buldozérom vraj zbúrali jednu stenu

Hovorca palestínskeho ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy Ašraf al-Kudra povedal, že izraelskí vojaci skoro ráno prinútili zostávajúcich vysídlencov a rodiny zdravotníkov opustiť nemocnicu pod hrozbou bombardovania a iných vyhrážok.

Vojaci tiež požiadali o presunutie všetkých pacientov do inej budovy v nemocničnom komplexe. Al-Kudra obvinil izraelskú armádu z toho, že buldozérom zbúrala južnú stenu nemocnice a zamerala sa aj na centrálu sanitiek, stany vysídlených ľudí a masové hroby v nemocnici.
Armáda neskôr informovala, že zadržali niekoľko podozrivých. Podľa novinárov na mieste zatkli viac ako 20 ľudí.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Viac k témam: Izraelská armáda, Izraelsko-palestínsky konflikt, Pásmo Gazy
Zdroj: SITA.sk – Izraelská armáda vedie operáciu v nemocnici v meste Chán Júnis, militanti Hamasu tam mali zadržiavať rukojemníkov © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.