Izrael informoval USA o pláne evakuovať palestínskych civilistov pred útokom na Rafah

Izraelský premiér Netanjahu prisľúbil, že uskutoční vojenskú operáciu v Rafahu napriek varovaniam amerického prezidenta Bidena a ďalších západných predstaviteľov.

5.5.2024 (SITA.sk) – Izrael tento týždeň informoval predstaviteľov Bidenovej administratívy o pláne evakuovať palestínskych civilistov pred potenciálnou operáciou v meste Rafah na juhu Pásma Gazy zameranou na vykorenenie militantov z hnutia Hamas.

Agentúre AP to potvrdili americkí predstavitelia oboznámení s rozhovormi.

Netanjahu trvá na svojom

Predstavitelia, ktorí nemali oprávnenie verejne sa vyjadrovať a požiadali o anonymitu, aby mohli hovoriť o citlivých informáciách, uviedli, že plán podrobne popísaný Izraelčanmi nezmenil názor americkej administratívy, že pokračovanie operácie v Rafahu by postavilo do ohrozenia príliš veľa nevinných palestínskych civilistov.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prisľúbil, že uskutoční vojenskú operáciu v Rafahu napriek varovaniam amerického prezidenta Joea Bidena a ďalších západných predstaviteľov, že by to viedlo k ďalším úmrtiam civilistov a zhoršilo by to už aj tak hroznú humanitárnu krízu.

Bidenova administratíva uviedla, že by to mohlo mať dôsledky pre Izrael, ak by v operácii pokračoval bez dôveryhodného plánu na ochranu civilistov.

Vyše milióna ľudí v Rafahu

„Bez takéhoto plánu nemôžeme podporiť veľkú vojenskú operáciu smerujúcu do Rafahu, pretože škody, ktoré by spôsobila, presahujú to, čo je prijateľné,“ povedal v piatok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

V Rafahu, najjužnejšom meste enklávy, sa tiesni viac ako milión obyvateľov Pásma Gazy. Úrad OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) v piatok uviedol, že státisíce ľudí by boli „v bezprostrednom riziku smrti“, ak Izrael pokročí s útokom na Rafah.

Viac k témam: Izraelsko-palestínsky konflikt, Rafah
Zdroj: SITA.sk – Izrael informoval USA o pláne evakuovať palestínskych civilistov pred útokom na Rafah © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.