in ,

ITAPA Open Talk. NASA v Bratislave: Kam smeruje výskum vesmíru?

19.9.2022 (Webnoviny.sk) – Už dnes, 19. septembra 2022 o 18.00 hod si príďte vypočuť unikátnu diskusiu špičkového vedca NASA Brandona Habera, šéfa projektu Dragonfly.

Pripravujú vyslať výskumný dron na Titán!

Diskusiu prináša ITAPA, na pôde Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Jeden z najväčších inžinierskych zázrakov plánuje NASA uskutočniť na mesiaci Titán. Ide o vyslanie dronu, ktorý musí mať vlastnú inteligenciu, dostatočnú energiu a odolnosť v extrémne nehostinnom prostredí. Avšak v zároveň v prostredí, ktorého výskum sľubuje odpovedať na otázky o vzniku života. O tom, ako to dosiahnuť, ale aj o tom, ako funguje NASA a ako kozmický výskum akceleruje inovácie v USA, príde diskutovať Brandon Haber, šéf softvérového programu NASA projektu Dragonfly. Diskusiu bude viesť moderátorka Zuzana Kovačič Hanzelová.

Titán je najväčším mesiacom planéty Saturn. Jediné známe teleso v slnečnej sústave okrem Zeme s atmosférickým cyklom – teda s počasím. Titán má mraky, dážď, rieky a jazerá, skoro ako na Zemi – s tým rozdielom, že na Titáne sa všetko odohráva v extrémne nízkej teplote mínus 180 stupňov Celzia. Atmosféra je dusíková, mraky z metánu a etánu – podobne ako jazerá. Ale stále ide o prostredie, ktoré do značnej miery napodobňuje prostredie na dávnovekej Zemi v počiatkoch jej existencie. Skúmať niečo takéto je snom každého vedca.

Skúmať Titán je však aj inžinierska výzva. Jediná doterajšia sonda, ktorá na Titáne pristála, prežila 90 minút. Prostredie Titánu je totiž extrémne, a zároveň Titán je veľmi ďaleko. Dron preto musí byť veľmi odolný, ale najmä sa musí rozhodovať autonómne. Čas prenosu signálu na Zem bude totiž trvať dva a pol hodiny, čo – okrem iného – znemožňuje jeho online riadenie. Dron sa teda bude navigovať sám, a bude sa aj sám rozhodovať, ako bezpečne pristáť.

O tom, ako zostrojiť a naprogramovať takýto dron, príde v úvode ITAPA OPEN TALK porozprávať Brandon Haber, šéf softvérového programu NASA a projektu Dragonfly. Brandon pracuje na Johns Hopkins University, kde je zodpovedný za vedenie a plánovanie projektu Dragonfly. Predtým pôsobil v Blue Origin ako riaditeľ softvérového inžinierstva pre ich kozmickú loď New Shepard – komerčnú raketu pre suborbitálnu vesmírnu turistiku. Brandon tiež vyvinul softvér pre vesmírne lode NASA Space Shuttle a Orion.

V druhej časti ITAPA OPEN TALK bude pokračovať diskusia o tom, ako môže kozmický výskum akcelerovať špičkový priemysel na Slovensku. Na otázky, ako by mala vyzerať spolupráca medzi vládami, výskumníkmi a súkromným sektorom, budú diskutovať Ľudovít Paulis – štátny tajomník Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktorý sa významne podieľal na príprave Space week na EXPO Dubaj 2020, Anna Juríková z Oddelenia vesmírnej politiky – vesmírnej kancelárie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a Vladimír Šucha – vedúci Zastúpenia EK na Slovensku.

ITAPA OPEN TALK: Kam smeruje výskum vesmíru? sa uskutoční 19. septembra 2022 o 18:00 – 19:30 hod. v priestoroch Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, Palisády 29, Bratislava, v konferenčnej miestnosti Európskeho domu, vstup cez priestory Európskeho informačného centra.

Kapacita miestnosti je obmedzená, prednosť budú mať zaregistrovaní a tí, ktorí prídu do 10 minút pred začiatkom podujatia. BEZPLATNÁ AKREDITÁCIA

Informačný servis

Viac k témam: Dragonfly, Dron Dragonfly, ITAPA, ITAPA Open Talk, Vesmír, Výskum
Zdroj: Webnoviny.sk – ITAPA Open Talk. NASA v Bratislave: Kam smeruje výskum vesmíru? © SITA Všetky práva vyhradené.

Fico klame a svojimi vyjadreniami hrubo zavádza verejnosť, premiér vyvrátil viaceré lži predsedu Smeru

Milan Fiľo získal medzinárodné ocenenie za podporu umenia