Categories: SlovenskoSprávy

Hrobár z gangu sátorovcov sa postaví v auguste opäť pred súd, pokračovať bude aj proces so starostom Dolného Chotára

24.7.2021 (Webnoviny.sk) – Súdny proces s Lehelom H., známym aj ako Hrobár z gangu sátorovcov, by mal na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračovať 25. augusta. Vyplýva to z rozpisu pojednávaní na internetovej stránke rezortu spravodlivosti. Obžalovaný je stíhaný za členstvo v zločineckej skupine, päť vrážd a tiež za krádež 45,5 milióna vtedajších slovenských korún z roku 2003.

V prípade spomenutej krádeže čelí obžalobe aj Ivan K. Naposledy sa v tomto prípade pojednávalo v druhej polovici júna, keď vypovedali viacerí svedkovia a súd tiež oboznamoval listinné dôkazy. Zároveň sudkyňa zamietla žiadosť obžalovaného o prepustenie z väzby.

Pokiaľ ide o trestné činy vraždy, podľa prokuratúry boli obeťami v dvoch prípadoch takzvané biele kone. V jednom prípade osoba, pri ktorej sa obžalovaný obával vyzradenia účasti na spomenutej krádeži a v dvoch prípadoch išlo o členov skupiny sátorovci, konkrétne o Andora Reisza a o samotného zakladateľa skupiny Ľudovíta (Lajosa) Sátora.

Pokračuje aj proces so starostom

Lehel H. svoju prezývku nadobudol tak, že na pozemku v areáli bývalého družstva v Čótfe zakopával obete mafiánskeho gangu sátorovcov. Termíny pojednávaní v tomto prípade sú tiež vytýčené na 21. a 22. septembra a 4. a 5. októbra.

Na 14. septembra zase ŠTS vytýčil pokračovanie procesu so starostom obce Dolný Chotár Františkom D., jeho synom Františkom ml. a ďalšími dvoma obžalovanými. V tomto prípade naposledy súd vykonával dôkazy v máji. Prokuratúra pripisuje Františkovi D., ktorý bol podľa obžaloby činný pre zločineckú skupinu sátorovcov, objednávku troch vrážd, z ktorých dve boli aj dokonané.

Vraždy si objednal jeho syn

Rovnako tri vraždy, z ktorých boli všetky dokonané, si podľa obžaloby objednal jeho syn František. Na objednávkach niektorých vrážd z rokov 2004 až 2013 sa podľa prokuratúry podieľali aj Ladislav A. a Roland Sz. V prípade obetí išlo o takzvané biele kone, prípadne osoby, s ktorými mali obžalovaní obchodné spory.

Otcovi so synom navyše prokuratúra pripisuje faktoringový podvod a Ladislav A. je stíhaný aj za prechovávanie pervitínu. Starostu spolu so synom a Ladislavom A. zadržala polícia v rámci akcie Valentín začiatkom roku 2019.

Pôsobili na juhu Slovenska

Súd ich následne vzal do väzby. Roland Sz. bol v rámci procesu so skupinou sátorovcov v roku 2019 odsúdený na 18 rokov väzenia. Termíny pojednávaní v tejto kauze sú vytýčené aj na 27. septembra a 11. a 25. októbra.

Skupina sátorovcov páchala násilnú a ekonomickú trestnú činnosť v Dunajskej Strede, v okresoch Galanta a Komárno, ale aj na iných miestach na území Slovenska a Maďarska od roku 1999 do roku 2010. Zločineckej skupine sa pripisuje zodpovednosť za smrť okolo 80 obetí.

Viac k témam: sátorovci, súdy, vražda
Zdroj: Webnoviny.sk – Hrobár z gangu sátorovcov sa postaví v auguste opäť pred súd, pokračovať bude aj proces so starostom Dolného Chotára © SITA Všetky práva vyhradené.

Marko Martinovič

Recent Posts

Skoro sto politických väzňov v Bielorusku má vážne zdravotné problémy a nedostáva sa im riadnej liečby

Organizácia Viasna identifikovala 93 väzňov, o ktorých sa obzvlášť obáva a ktorí majú rakovinu, choroby…

5 hodín ago

Zdeno Chára našiel na hokejovom dôchodku vášeň v maratóne. Je to jednoducho beštia, vraví jeho bývalý spoluhráč

Väčšiu časť hokejovej kariéry strávil Zdeno Chára v tíme Boston Bruins, v ktorom je nezabudnuteľnou…

6 hodín ago

Pestovanie svedčí Zemi viac: Čísla nepustia, trvalá udržateľnosť si žiada obmedzenie príjmu mäsa

Emisná záťaž spod chvostov dobytka zľudovela ako vyjadrenie prehnaného ekologického alarmizmu. Viac

7 hodín ago

Hovorcu spoločnosti Meta odsúdili v Rusku na šesť rokov v trestaneckej kolónii za ospravedlňovanie terorizmu

Sú Andymu Stoneovi vymeral trest odňatia slobody na šesť rokov v trestaneckej kolónii a zakázal…

7 hodín ago

Rusi zaútočili na televíznu infraštruktúru v Charkove a narušili signál digitálnej televízie

Charkov je mimoriadne ohrozený pre svoju blízkosť k Rusku, keďže leží necelých 30 kilometrov od…

8 hodín ago

Na Časiv Jar útočí viac ako dvadsaťtisíc ruských vojakov, mesto je nateraz plne pod kontrolou Ukrajincov

Ruskí vojaci sústreďujú svoje úsilie na Časiv Jar, ktorý považujú za kľúčový pre ďalší postup…

9 hodín ago