in ,

Homosexuálne páry vo Švajčiarsku majú dôvod na radosť, v krajine povolia sobáše rovnakého pohlavia

1.7.2022 (Webnoviny.sk) – Vo Švajčiarsku v piatok oficiálne vstúpilo do platnosti uzatváranie manželstiev v prípade osôb rovnakého pohlavia. Bohatá aplská krajina sa týmto pridala k mnohým ďalším západoeurópskym štátom, ktoré už skôr umožnili takéto sobáše.

Občania rozhodli

Prvé manželstvá osôb rovnakého pohlavia vo Švajčiarsku prišli približne deväť mesiacov po tom, ako ich v národnom referende podporilo 64,1 % voličov.

Manželstvá partnerov rovnakého pohlavia dosiahnu rovnakú úroveň ako manželstvá heterosexuálnych párov, napríklad si budú môcť adoptovať deti.

Lesbické páry budú môcť využívať regulované darovanie spermií. Švajčiarsko v roku 2007 schválilo registrované partnerstvá osôb rovnakého pohlavia.

V konzervatívnej krajine otočili

Švajčiarsko patrí skôr ku konzervatívnym štátom a dlho bolo jednou z mála krajín v západnej Európe, ktorá neuznávala manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

Takýto postoj v Európe má ešte napríklad Grécko, Taliansko či mikroštáty Andorra, Monako a San Maríno. Väčšina krajín strednej a východnej Európy nepovoľuje manželstvá osôb rovnakého pohlavia.

Viac k témam: Homosexuáli, Homosexuálne manželstvá
Zdroj: Webnoviny.sk – Homosexuálne páry vo Švajčiarsku majú dôvod na radosť, v krajine povolia sobáše rovnakého pohlavia © SITA Všetky práva vyhradené.

Rusko a Bielorusko sú si bližšie ako nikdy predtým, podľa Putina za to vďačia tlakom zo Západu

Európa bude stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné. Neprestaneme, kým nezvíťazíte, vyhlásila Von der Leyenová (video)