Holandsko dodá Ukrajine ďalších šesť stíhačiek F-16, všetky by mala mať k dispozícii v tomto roku

Holandsko presunie na Ukrajinu takmer všetky svoje lietadlá F-16 okrem tých, ktoré budú slúžiť na výcvik ukrajinských pilotov.

5.2.2024 (SITA.sk) – Holandské ministerstvo obrany pripravuje ďalších šesť stíhačiek F-16, ktoré krajina chce dodať Ukrajine. Celkový počet týchto bojových lietadiel, ktoré Holandsko prisľúbilo Kyjivu, sa tak zvýšil na 24.

Oznámila to v pondelok holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová na mikroblogovacej sieti X. Informuje o tom spravodajský web Ukrajinská pravda.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Vzdušná prevaha je nevyhnutná pre boj proti ruskej agresii,“ konštatovala Ollongrenová. Holandsko má v prevádzke 42 lietadiel F-16, ale už ich nepotrebuje, pretože krajina prechádza na oveľa modernejšie stroje F-35.

V rozhovore pre ukrajinský denník Európska pravda šéfka holandského rezortu obrany označila rok 2024 za realistický dátum dodania stíhačiek na Ukrajinu.

Poznamenala, že Holandsko presunie na Ukrajinu takmer všetky svoje lietadlá F-16 okrem tých, ktoré budú slúžiť na výcvik ukrajinských pilotov.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Stíhačky F-16
Zdroj: SITA.sk – Holandsko dodá Ukrajine ďalších šesť stíhačiek F-16, všetky by mala mať k dispozícii v tomto roku © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.