in ,

Heger si ako premiér musí pýtať od Matoviča povolenie, podľa politológa by koalícii prospelo zbaviť sa Mikulca

3.8.2021 (Webnoviny.sk) – Pre koalíciu by bolo výhodnejšie, keby sa ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) „zbavila” a miesto obsadila človekom bez minulosti v silových zložkách. Myslí si to politológ Radoslav Štefančík z Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave, ktorý to uviedol pre agentúru SITA.

Dôvodom je podľa neho fakt, že konflikt v rámci silových zložiek sa zdá byť neudržateľný a minister vnútra bezmocný.

Polícia si navyše podľa neho nevie dať rady ani s vulgárnymi protestujúcimi. Politológ tiež poukázal na to, že premiér Eduard Heger (OĽaNO) by mohol viac udrieť po stole a trvať na podpore pre Mikulca.

Nespokojné je hnutie Sme rodina

S pôsobením Mikulca na pozícii ministra vnútra vyjadrili v poslednej dobe nespokojnosť predovšetkým predstavitelia hnutia Sme rodina.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak svojho času povedal, že Mikulec nezvláda výkon svoje funkcie a na ministerstve má chaos. Predseda poslaneckého klubu Sme rodina Peter Pčolinský sa dokonca nedávno nechal počuť, že by mal Mikulec zo svojej funkcie odstúpiť.

Bude OĽaNO submisívne?

Motív predstaviteľov Sme rodina je podľa Štefančíka jednoznačný. „Ich postoj je založený na požiadavke rozlišovať medzi našimi ľuďmi bývalej vládnej koalície a našimi ľuďmi Sme rodiny”.

Doplnil, že požiadavku na odchod ministra Mikulca je možné evidovať od momentu, ako bol nominant hnutia Sme rodina uväznený.

Otázne teda podľa politológa bude, či predseda vlády, respektíve hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), budú v submisívnej polohe a hnutiu Sme rodina budú po ruke, alebo sa OĽaNO za svojho nominanta jednoznačnejšie postaví.

Heger je ako destilovaná voda

Predseda vlády Heger vyjadril minulý týždeň Mikulcovi svoju podporu.

„Premiér vystupuje presne tak, ako si to Igor Matovič želal. Heger by bol možno dobrým štátnym úradníkom, ale na pozícii predsedu vlády je ako destilovaná voda, bez chuti a zápachu. Jeho problémom je, že vo svojej pozícii nie je svojprávny, jeho rozhodnutia musia byť v súlade s uvažovaním Matoviča. Súčasný premiér by možno aj chcel byť razantnejší, najskôr si však musí vypýtať povolenie od predsedu OĽaNO, a tomu sa do konfliktu s Borisom Kollárom nechce, pretože doteraz ho mal za najvernejšieho spojenca,” vysvetlil Štefančík.

Kollár poškuľuje po vláde s opozíciou

Podľa politológa nemožno vylúčiť ani tézu, že predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár „poškuľuje” po spoločnej vláde so stranami Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) a Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD). Vo vláde s lídrami strán Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim by však podľa neho nemal taký „vydieračský potenciál”, ako má dnes.

„Zrejme by v nej ťahal za kratší koniec. Mal by však istotu, že mu Smer s Hlasom nepozatvárajú jeho nominantov. Lenže vláda so Smerom by pre jeho stranu znamenala istú ,politickú smrť´. Vládu so Smerom totiž doteraz neprežila žiadna strana, takže by to zrejme zlikvidovalo aj ,Kollárovu rodinu´,” priblížil Štefančík s tým, že Kollár síce môže v Hegerovej vláde „vyskakovať”, ale práve predstava, že by nasledujúce volebné obdobie mohlo byť jeho posledné, mu stanovuje určité mantinely.

Viac k témam: Ekonomická univerzita v Bratislave (EUBA), koalícia, minister vnútra SR, politológ
Zdroj: Webnoviny.sk – Heger si ako premiér musí pýtať od Matoviča povolenie, podľa politológa by koalícii prospelo zbaviť sa Mikulca © SITA Všetky práva vyhradené.

Muž masturboval pred ostatnými cestujúcimi vo vlaku do Bratislavy, hrozí mu trojročný pobyt za mrežami

Prevencia šírenia nenávisti a extrémizmu by sa mala začínať už vzdelávaním, myslí si Korčok