in ,

Fiľakovský hrad má sprístupnenú novú repliku, návštevníci v areáli uvidia pravekú pec

29.5.2022 (Webnoviny.sk) – Ponuku Fiľakovského hradu vo Fiľakove doplnila v novej sezóne replika pravekej pece, ktorú vybudovali koncom minulého roka. Ako informovala marketingová manažérka Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová, bude využívaná počas podujatí, tvorivých dielní, či školských výletov.

Stavbu pravekého vypaľovacieho zariadenia s prístreškom zabezpečilo Hradné múzeum vo Fiľakove s finančnou pomocou vo výške takmer 2 800 eur pod záštitou Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja a Oblastnej organizácie cestovného ruchu Turistický Novohrad a Podpoľanie. Celková hodnota objektu je takmer 6 000 eur.

Nálezy v podhradí

K myšlienke výstavby pravekej pece v areáli stredovekého hradu priviedli pracovníkov Hradného múzea nálezy, ktoré boli objavené počas zemných prác v podhradí hradného areálu.

„Náš hrad je miesto, ktoré nám neustále odhaľuje niečo nové zo svojej histórie, tak, ako tomu bolo pri náleze črepín keramiky badenskej kultúry,“ uviedol primátor mesta Fiľakovo Attila Agócs a doplnil, že fiľakovský hrad navštívi ročne viac ako 20-tisíc návštevníkov.

Priblíženie poznatkov návštevníkom

Fiľakovský hradný kopec bol obývaný už v praveku, svedčia o tom aj archeologické nálezy badenskej kultúry z obdobia eneolitu. Našli sa tu aj kamenné sekerky, štiepané industrie a kostené nástroje, no vo väčšine prípadov môžeme hovoriť o keramických predmetoch.

Postaviť dobovú pec používanú v období praveku sa pracovníci Hradného múzea rozhodli najmä preto, aby návštevníkom priblížili poznatky o najstarších dejinách Fiľakova.

Využívanie počas podujatí

Pec sa bude využívať v rámci podujatí organizovaných múzeom, kreatívnych vyučovacích hodín pre miestne školy, tvorivých dielní a workshopov pre vopred prihlásené skupiny záujemcov.

Výstavbou bola poverená hrnčiarka Amália Holíková, ktorá je špecialistkou na stavanie dobových vypaľovacích zariadení. Podľa jej názoru bolo pre zabezpečenie dlhej životnosti pece nevyhnutné aj postavenie prístrešku, ktoré realizovala miestna firma.

Viac k témam: Fiľakovský hrad, replika pravekej pece
Zdroj: Webnoviny.sk – Fiľakovský hrad má sprístupnenú novú repliku, návštevníci v areáli uvidia pravekú pec © SITA Všetky práva vyhradené.

Ak by Bratislava prestala svietiť či upratovať ulice, stále by nedokázala vykompenzovať straty spojené s Matovičovým protinflačným balíčkom

Brazíliu sužujú zosuvy pôdy a záplavy, zabili desiatky ľudí a 33 obcí vyhlásilo stav núdze