Categories: SlovenskoSprávy

Fico odpustí Pellegrinimu kiks s prezradením mien ministrov. Politológ tvrdí, že „špinavé prádlo“ nebudú prať na verejnosti

17.10.2023 (SITA.sk) – Politológ Tomáš Koziak neočakáva, že z porušenia dohody o neinformovaní verejnosti o nominantoch na nových ministrov za stranu Hlasu-SD vznikne konflikt, ktorý by vzbudil čo i len trochu podozrenie o tom, že v novej koalícii niečo nefunguje.

Koniec vlády chaosu a prekáračiek

Koziak tak reagoval na predstavenie mien nových ministrov lídrom Hlasu Petrom Pellegrinim na utorkovej tlačovej besede. Predseda strany Smer – sociálna demokracia Robert Fico v pondelok po podpise koaličnej zmluvy avizoval, že mená členov vlády predstaví najprv prezidentke Zuzane Čaputovej a až následne o nich budú informovať verejnosť.

Politológ si myslí, že Fico kiks predsedu Hlasu-SD prehliadne a nebude ho otvorene kritizovať. Nová vláda si podľa neho zakladá na tom, že chce vládnuť iným spôsobom ako predošlé garnitúry.

„Chce ukončiť vládu chaosu, vládu prekáračiek. Keď budú potrebovať prať špinavé prádlo, nebudú to chcieť robiť na verejnosti a povedia si to maximálne medzi sebou,“ povedal.

Podľa Koziaka je ťažké povedať, prečo sa Pellegrini rozhodol prezradiť mená nových ministrov skôr, ako boli doručené prezidentke, a tvrdí, že ide skôr o záležitosť gentlemanskej dohody.

Pellegrini len zoficiálnil mená

„Mená ministrov, ktoré navrhla strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) boli dostatočne známe, myslím, že tam nenastal žiaden posun. Pellegrini v podstate nepovedal nič nové, len zoficiálnil to, o čom sa hovorilo,“ uviedol Koziak pre agentúru SITA.

Nezverejnenie mien pred tým, ako sa s nimi oboznámi hlava štátu, má podľa neho svoj význam. Prirovnal to k situácii, keď sa diplomat či veľvyslanec menuje do funkcie. V tomto prípade sa podľa Koziaka s konkrétnym menom prichádza za krajinou, ktorá ide veľvyslanca prijať.

„Slúži to na to, aby nebol politik, ktorý by bol neakceptovateľný na post veľvyslanca, vystavený trápnej situácii, že ho z nejakého dôvodu nechcú,” spresnil.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Politológ, Predseda strany Hlas-SD, Predseda strany Smer-SD, Prezidentka SR
Zdroj: SITA.sk – Fico odpustí Pellegrinimu kiks s prezradením mien ministrov. Politológ tvrdí, že „špinavé prádlo“ nebudú prať na verejnosti © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Na Časiv Jar útočí viac ako dvadsaťtisíc ruských vojakov, mesto je nateraz plne pod kontrolou Ukrajincov

Ruskí vojaci sústreďujú svoje úsilie na Časiv Jar, ktorý považujú za kľúčový pre ďalší postup…

51 minút ago

Ukrajinská SBU zadržala agenta ruskej vojenskej rozviedky, ktorý mal zistiť rozmiestnenie protivzdušnej obrany Kyjeva

Podľa Ukrajinskej bezpečnostnej služby na súčasnej misii začal aktívne pracovať vlani na jeseň. Viac

2 hodiny ago

Samsung podporuje dvoch nádejných mladých olympionikov zo Slovenska a Česka, skejtbordistu a plavkyňu

Samsung Electronics, ktorý je globálnym partnerom tohtoročných olympijských a paralympijských hier, podporí dvoch lokálnych športovcov…

3 hodiny ago

Sociálne zariadenia dostanú v budúcom roku vyšší príspevok, štát to bude stáť takmer 26 miliónov eur

Úprava finančného príspevku vychádza zo zvýšenia nákladovosti sociálnych služieb. Viac

4 hodiny ago

Šéf rozviedky Budanov tvrdí, že Rusi naňho pripravujú ďalší atentát. Hovoril aj o otrave manželky

Poznamenal, že páchatelia sa zatiaľ nenašli, ale „je tam pokrok“. Viac

4 hodiny ago

Český expolitik Dominik Feri si odpyká tri roky v base, rozhodol súd

Odvolací senát pražského mestského súdu totiž odmietol jeho dovolanie proti verdiktu z novembra, ktorý je…

5 hodín ago