Fico a Pellegrini chcú zmeniť volebný systém, podľa Šipoša ho vymenia s poslancami KDH za zákaz adopcií homosexuálmi

Lucia Plaváková zdôraznila, že v prípade adopcií detí homosexuálnymi pármi ide o ľudskoprávne témy, nie kultúrnoetické otázky.

29.10.2023 (SITA.sk) – Robert Fico (Smer-SD) s Petrom Pellegrinim (Hlas-SD) chcú zmeniť volebný systém. Tvrdí to poslanec hnutia Slovensko (predtým hnutie OĽaNO) Michal Šipoš. Povedal to v relácii Na telo Televízie Markíza.

Viac o téme: Ficova vláda (koalícia Smer-SD, Hlas-SD a SNS)

Je toho názoru, že plánujú zmenu volebného systému vymeniť s poslancami Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) za ústavný zákaz adopcií detí homosexuálmi.

Zrušenie jedného volebného obvodu

Šipoš následne obhajoval to, že hnutie OĽaNO (v súčasnosti hnutie Slovensko) malo v programe zmenu volebného systému, no neskôr ústavne zaistilo zachovanie jedného volebného obvodu tým, že keď si nechali urobiť analýzy, z nich im vyšlo, že aj súčasný systém umožňuje volenie regionálnych osobností.

Poslanec Rudolf Huliak (zvolený za SNS) poznamenal, že predošlá vláda mala ústavnú väčšinu, a preto nerozumie, prečo to nevyužili a „nezapiekli” sa tam, ak mali takú možnosť a teraz z tohto zámeru vinia iných. Doplnil, že oni majú v programe zmeny volebného systému, a to zrušenie jedného volebného obvodu, a tiež imperatívny mandát.

Nepomôžu, ale ublížia

Poslankyňa Progresívneho Slovenska (PS) Lucia Plaváková zdôraznila, že v prípade adopcií detí homosexuálnymi pármi ide o ľudskoprávne témy, nie kultúrnoetické otázky. Doplnila, že ju mrzí, že sú vo vzduchu takéto témy, ktoré nikomu nepomôžu, no mnohým ľudom môžu ublížiť. K adopciám podotkla, že si nevie predstaviť, ako by sa v adopčnom procese posudzovala sexuálna orientácia.

SNS je podľa Huliaka konzervatívna strana a pravdepodobne by takýto návrh podporili. V prípade ústavného zákazu adopcií detí homosexuálmi by Michal Šipoš počkal na konkrétny návrh a potom sa rozhodol, či ho podporí.

Viac k témam: Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Predseda Národnej rady SR (NR SR), Predseda strany Hlas-SD, Predseda strany Smer-SD, Premiér Slovenskej republiky, Volebný systém
Zdroj: SITA.sk – Fico a Pellegrini chcú zmeniť volebný systém, podľa Šipoša ho vymenia s poslancami KDH za zákaz adopcií homosexuálmi © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.