Expolicajt Vorobjov sa opäť postavil pred súd, tentokrát čelí obvineniu z korupcie

V máji 2018 mal prijať úplatok 2 000 eur od iného policajta.

17.7.2024 (SITA.sk) – Pre korupciu sa pred sudcu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) na pracovisku v Banskej Bystrici v stredu postavil bývalý policajt Pavol Vorobjov, ktorý už bol odsúdený na dvojročný nepodmienečný trest v rámci dohody o vine a treste v roku 2022.

Súd vtedy uznal expolicajta za vinného zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu neoprávneného nakladania s osobnými údajmi.

Úplatok od iného policajta

V súčasnosti čelí obvineniu z korupcie, pričom podľa obžaloby prednesenej prokurátorom mal v máji 2018 prijať úplatok 2 000 eur od iného policajta za vybavenie výpisu z bankového účtu v ČSOB jednej trenčianskej firmy. Obžalovaný odmietol v tomto prípade dohodu o vine a treste, prehlásil, že je nevinný a súhlasil s tým, že bude vypovedať.

„Na úvod chcem uviesť, že som žiadne peniaze neprijal. Kontaktoval ma pán Žáčik (bývalý policajt Milan Žáčik, pozn. SITA), chcel poradiť, ako získať výpis a či to vieme urýchliť. Podarilo sa to, bola to bežná záležitosť, išlo len o bežnú radu. Potvrdil to aj pracovník banky aj môj podriadený,“ uviedol vo výpovedi obžalovaný s tým, že Žáčik vždy menil výpoveď podľa toho, ako on vypovedal.

„Tento skutok sa nestal, štyri roky som bol vyšetrovaný, pričom vyšetrovateľ Ján Čurilla mi sám povedal, že to je blbosť a je to postavené na vode,“ doplnil Vorobjov.

Odsúdenie v kauze Očistec

„V rámci dohody o vine a treste som bol odsúdený v kauze Očistec na dvojročný trest odňatia slobody. Ku všetkým skutkom som sa priznal, pričom tento skutok, pre ktorý som teraz trestne stíhaný, je v porovnaní s nimi nepatrný a nevidím dôvod, prečo by som sa k nemu nepriznal, keď som sa priznal k ďaleko závažnejším skutkom,“ dodal obžalovaný.

V rámci dohody o vine a treste odsúdeného bývalého príslušníka Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Pavla Vorobjova prepustili podmienečne na slobodu v apríli 2023. Pavol Vorobjov pôsobil v minulosti ako šéf finančnej spravodajskej jednotky NAKA. Figuroval napríklad v kauze nezákonných lustrácií.

Viac k témam: expolicajt, Kauza Očistec, Korupcia, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Expolicajt Vorobjov sa opäť postavil pred súd, tentokrát čelí obvineniu z korupcie © SITA Všetky práva vyhradené.

Zanechajte svoj hlas

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.