Categories: SlovenskoSprávy

Eurovoľby ukázali slabý mandát SNS, uviedol Dubéci. Napriek tomu strana prináša na schôdzu NR SR tie najkontroverznejšie témy (video)

11.6.2024 (SITA.sk) – Volebné výsledky by mali byť mementom pre politikov Slovenskej národnej strany (SNS), ktorí prinášajú na aktuálnu schôdzu Národnej rady SR tie najkontroverznejšie návrhy. Eurovoľby totiž ukázali, že ich mandát od občanov je veľmi slabý.

Povedal to v utorok na tlačovej besede predseda poslaneckého klubu Progresívneho Slovenska (PS) Martin Dubéci. Na súčasnej parlamentnej schôdzi dominujú témy ako Lex atentát, ktorého legislatívne znenie zatiaľ ešte PS nepozná, ako aj zmeny okolo RTVS.

SNS sa v eurovoľbách nedarilo

Progresívne Slovensko bude podľa Dubéciho po európskych voľbách pokračovať v aktívnej opozičnej práci s ešte silnejším mandátom od ľudí.

„Ľudia ocenili odbornú, slušnú a razantnú politiku, ale aj hodnoty, ktoré PS reprezentuje. Koalícia, naopak, dostala jasnú spätnú väzbu. SNS, ktorá predkladá tie najkontroverznejšie zákony, napríklad o RTVS, občania vystavili 1,9 percentné vysvedčenie,” vyhlásil na začiatku júnovej schôdze Národnej rady SR Dubéci. Zároveň vyzval koalíciu, aby nepokračovala v legislatívnom procese týkajúcom sa „zoštátnenia RTVS”, pretože je to podľa neho cesta do pekla.

„V PS sme pripravení na odbornú diskusiu o zlepšení fungovania verejnoprávnych médií. Odmietame ale snahu o ich úplné ovládnutie,” skonštatoval.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Odkladá sa voľba predsedu parlamentu

Zo strany vlády je na júnovej schôdzi parlamentu očakávaný aj tzv. Lex atentát. Dubéci uviedol, že poslanci a poslankyne PS sú pripravení jeho obsah kriticky vyhodnotiť a rozprávať sa o zákonoch, ktoré pomôžu bezpečnostnej situácii na Slovensku.

„Úplnou červenou čiarou je pre nás obmedzovanie občianskych práv, napríklad práva na zhromažďovanie,” zdôraznil predseda poslaneckého klubu PS. Podľa neho je zároveň veľmi zlou vizitkou koalície, že odkladá voľbu predsedu parlamentu.

„Už dnes cítiť, že riadne vedenie Národnej rady SR chýba. Odkladá sa debata o etickom kódexe poslancov, rovnako stagnujú dôležité medzinárodné vzťahy NR SR. Vládna koalícia má zodpovednosť za riadenie štátu, nemôžeme byť rukojemníci ich škriepok o pozície,” dodal Dubéci.

Prinášajú veľa vlastných návrhov zákonov

Na schôdzi podľa neho chýbajú body, ktoré by sa dali nazvať reformami a vládni predstavitelia riešia predovšetkým samých seba.

Progresívne Slovensko na aktuálnu schôdzu prináša aj množstvo vlastných návrhov zákonov. Ide napríklad o zvýšenie odvodovej odpočítateľnej položky, tzv. rastový balík, návrh na materskú dovolenku pre študentky doktorandského štúdia či príspevok na bývanie.

Na margo prípadných ďalších protestných akcií opozície Dubéci povedal, že lídrom protestov je dnes najmä občianska spoločnosť a novinári, a tak je to správne. V prípade, že to bude opodstatnené, nedávajú však ani túto možnosť preč zo stola.

Viac k témam: Atentát, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Opozícia, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Eurovoľby ukázali slabý mandát SNS, uviedol Dubéci. Napriek tomu strana prináša na schôdzu NR SR tie najkontroverznejšie témy (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Pri Aténach horia dva veľké lesné požiare, ich šíreniu napomáha počasie a silný vietor

S požiarmi bojuje dovedna 230 hasičov, 17 lietadiel a 12 vrtuľníkov.

23 sekúnd ago

Revanšizmus namiesto pokoja. Vládna koalícia podľa Majerského nenaznačila záujem o zmierenie

Podľa Roberta Kaliňáka vládna koalícia urobila prvý veľký krok k zmiereniu a upokojeniu situácie už…

3 hodiny ago

Rusko chce rozdeliť spojencov v Európskej únii a NATO, varuje švédsky minister obrany

Najlepšie pre zachovanie mieru v Európe je „posilniť NATO a zamerať sa na odstrašovanie a…

4 hodiny ago

Chcete si z letnej dovolenky priviezť rastlinu ako suvenír? Na tieto druhy radšej zabudnite, hrozí vám mastná pokuta

Európska únia v roku 2019 vydala nariadenie o zdraví rastlín, ktoré chráni pred zavlečením nepôvodných…

5 hodín ago

Medzi Šenkvicami a Pezinkom si človek ľahol pred idúci vlak, zrážku neprežil

Rušňovodič počas jazdy spozoroval, ako si pred prichádzajúci vlak ľahla osoba.

6 hodín ago

Išiel som to iba zo srandy, stačí mi. Peter Sagan sa po pretekoch Okolo Slovenska rozlúčil s cestnou cyklistikou

Posledným výsledkom Sagana je napokon 85. miesto s dvadsaťminútovou stratou na víťaza nedeľňajšej etapy. V…

6 hodín ago