in ,

Európska prokuratúra za prvý rok pôsobenia začala 929 vyšetrovaní

5.6.2022 (Webnoviny.sk) – Európska prokuratúra (EPPO) počas prvého roka svojho pôsobenia zaregistrovala a analyzovala 4 006 nahlásených trestných činov, otvorila 929 vyšetrovaní a vydala príkazy na zmrazenie majetku v hodnote 259 miliónov eur, čo je viac ako štvornásobok jej ročného rozpočtu. EPPO o tom informovala v stredu na svojej internetovej stránke.

„Hneď, keď bol zaregistrovaný prvý prípad EPPO presne pred rokom, vznikla ‘EPPO zóna’. Ide o zónu, v ktorej je EPPO primárnou entitou zodpovednou za boj proti podvodom v EÚ prostredníctvom trestného práva. Našich 35 kancelárií v 22 krajinách realizuje rovnakú prokurátorskú politiku: sústreďovať sa na prípady vážnych organizovaných zločinov s rovnakým hlavným cieľom, a to pomôcť členským štátom EÚ vymáhať škody,“ uviedla EPPO.

Európska prokuratúra ďalej konštatovala, že zo 4 006 nahlásených trestných činov v prvom roku jej pôsobenia bolo 1 921 nahlásených národnými úradmi, 1 841 súkromnými subjektmi, 231 nahlásili inštitúcie, organizácie a agentúry EÚ a 13 zaregistrovali z úradnej moci európski delegovaní prokurátori.

EPPO však dodala, že v rámci členských štátov EÚ aj na úrovni inštitúcií únie je odhaľovanie podvodov týkajúcich sa EÚ nerovnomerné a príliš často malé.

„Ak nie je odhalenie, nemôže byť vyšetrovanie, stíhanie, súdenie a vymáhanie škôd,“ konštatovala Európska prokuratúra a poukázala na to, že organizované kriminálne skupiny sú schopné spôsobovať obrovské škody, pričom len v prípade podvodov s daňou z pridanej hodnoty sa škody odhadujú na 30 až 60 miliárd eur ročne.

Viac k témam: Súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Európska prokuratúra za prvý rok pôsobenia začala 929 vyšetrovaní © SITA Všetky práva vyhradené.

Dodávky ťažkých zbraní Ukrajine zo Západu musia byť dlhodobé, vyhlásila Maľarová

Prezident Zelenskyj navštívil vojakov na frontovej línii, bol aj v meste Zaporižžia (video)