Categories: SprávySvet

Europoslanci žiadajú prísnejšie pravidlá Únie na zníženie odpadu z textilu a potravín

13.3.2024 (SITA.sk) – Európsky parlament v stredu schválil návrhy na lepšiu prevenciu a zníženie odpadu z potravín a textilu v celej Európskej únii. Ako referuje oficiálny web europarlamentu, každý rok sa v EÚ vyprodukuje 60 miliónov ton potravinového odpadu (131 kg na osobu) a 12,6 milióna ton textilného odpadu.

Recykluje sa menej ako jedno percento

Samotné oblečenie a obuv predstavuje 5,2 milióna ton odpadu, čo zodpovedá 12 kg odpadu na osobu ročne. Odhaduje sa, že menej ako 1 % všetkých textílií na svete sa recykluje na nové produkty.

Prijatím týchto návrhov europarlament reaguje na očakávania občanov, aby EÚ uplatňovala zásady obehového hospodárstva a podporovala opatrenia proti plytvaniu potravinami, ako aj bezodkladne zaviedla ambicióznu stratégiu trvalo udržateľného textilu. Výrobcovia budú mať vďaka tejto legislatíve väčšiu zodpovednosť za textilné výrobky, odevy a obuv.

Nové pravidlá by sa vzťahovali na výrobky, ako sú odevy a doplnky, prikrývky, posteľná bielizeň, záclony, klobúky, obuv, matrace a koberce, vrátane výrobkov, ktoré obsahujú materiály súvisiace s textilom, ako je koža, kompozitná koža, guma alebo plast.

Navrhujú vyššie ciele

Zákonodarcovia tiež navrhujú vyššie záväzné ciele zníženia odpadu, ktoré sa majú splniť na vnútroštátnej úrovni do 31. decembra 2030, a to aspoň 20 % v spracovaní a výrobe potravín (namiesto 10 % navrhovaných Komisiou) a 40 % na obyvateľa v maloobchode, reštauráciách, stravovacích službách a domácností (namiesto 30 %).

Parlament tiež chce, aby Komisia zhodnotila, či by sa mali zaviesť vyššie ciele na rok 2035 (aspoň 30 % a 50 %), a v prípade, že áno, zákonodarcovia žiadajú, aby predložila legislatívny návrh.

Viac k témam: Odpad, Potravinový odpad, Potraviny
Zdroj: SITA.sk – Europoslanci žiadajú prísnejšie pravidlá Únie na zníženie odpadu z textilu a potravín © SITA Všetky práva vyhradené.

Agentúra SITA

Recent Posts

Post predsedu parlamentu patrí Hlasu, Tomáš apeluje na dodržiavanie koaličnej dohody (video)

Voľba predsedu parlamentu závisí od výsledku eurovolieb. Viac

37 minút ago

Blanárovo ministerstvo chce realizovať kampaň, ktorá zefektívni ochranu detí a mládeže v zahraničí

Rozhodnutie žiť v zahraničí znamená dodržiavať zákony danej krajiny. Viac

2 hodiny ago

Slováci v prípravnom zápase pred MS v hokeji 2024 dostali od Nemcov historickú „sedmičku“

V aktuálnej sezóne obaja súperi absolvovali už štvrtý vzájomný duel a prvýkrát sa z úspechu…

13 hodín ago

USA a Británia uvalili pre útok proti Izraelu nové sankcie na Irán, majú zasiahnuť výrobu dronov

Teherán vyhlásil, že svoj útok z 13. apríla vykonal v odvete za údajný izraelský úder…

15 hodín ago