in ,

Ďuriš Nicholsonová: Členské štáty EÚ nemajú dostatočnú politickú vôľu pre riešenie rómskych osád

21.6.2022 (Webnoviny.sk) – Europoslanci pod vedením Lucie Ďuriš Nicholsonovej (RE) pripravili tvrdú rezolúciu, ktorá hovorí o nedostatočnej politickej vôli v členských štátoch riešiť problémy rómskych osád.

Nezmyselné byrokratické prekážky

Riešenie otázky by pritom pomohlo nielen Rómom, ale aj majorite. Rezolúcia vyčíta členským štátom a aj Slovensku nezmyselné byrokratické prekážky, ktoré bránia pri čerpaní európskych peňazí na riešenie rómskych osád. Informovala o tom Ďuriš Nicholsonová v tlačovej správe.

„Najviac sa teším, že rezolúcia je natoľko tvrdá, že spomína princíp podmienenosti. V skratke to znamená, že ak starosta alebo primátor nebude riešiť problémy v osade, nebude môcť za európske peniaze rekonštruovať námestie pred voľbami,” uviedla Ďuriš Nicholsonová.

Riešenia pre problémy rómskych osád

Rezolúciu v utorok podporili absolútnou väčšinou hlasov europoslanci Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci. „Nutnosť prijať tvrdú rezolúciu europarlamentu vznikla začiatkom novembra, keď som európskych kolegov pozvala, aby si pozreli realitu života v rómskych osadách. Dospelí politici zastali uprostred osady v Trebišove a plakali,” dodala Nicholsonová.

„Videli sme dvojročné deti, ktoré čuchajú toluén, aby necítili hlad. Videli sme štatistiky o detskej úmrtnosti v osadách na podvýživu a respiračné ochorenia. Videli sme ľudí brodiacich sa vo vlastných výkaloch, žijúcich v domoch bez kanalizácie, pitnej vody, elektriny, či plynu, deti bez prístupu ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti a ku kvalitnému vzdelávaniu. A videli sme tony hlúpych byrokratických nezmyslov a rasizmus, ktoré bránia čerpať eurofondy na marginalizované rómske komunity,” uzavrela europoslankyňa.

Rezolúcia okrem kritiky prináša aj riešenia pre problémy rómskych osád spojené s dostupnosťou bývania, sociálnych služieb, vzdelávania či zdravotnej starostlivosti. Na rokovanie plenárnej schôdze europarlamentu sa dostane začiatkom júla. Europoslankyňa Ďuriš Nicholsonová očakáva, že aj tam získa výraznú podporu.

Viac k témam: Rómovia
Zdroj: Webnoviny.sk – Ďuriš Nicholsonová: Členské štáty EÚ nemajú dostatočnú politickú vôľu pre riešenie rómskych osád © SITA Všetky práva vyhradené.

Máme výsledky, za ktoré sa nemusíme hanbiť, vyhlásil premiér Heger

Ukrajinská ekonomika sa postupne zotavuje, zviecha sa aj gastrosektor