Dolinková rázne odsúdila útoky na zdravotníkov, útočníkov do budúcna čakajú tvrdšie sankcie

UNB zároveň plánuje, okrem posilnenia bezpečnostnej služby, zavádzať aj ďalšie opatrenia, ktoré zvýšia bezpečnosť zdravotníkov a eliminujú útoky.

24.6.2024 (SITA.sk) – Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková rázne odsúdila akékoľvek fyzické útoky na našich zdravotníkov zo strany pacientov.

„Takéto agresívne a arogantné správanie voči lekárom a zdravotníkom je v našej spoločnosti absolútne neprijateľné. Zdravotníci nesmú byť vystavovaní verbálnym ani fyzickým útokom,“ povedala v reakciu na agresívny útok na dvoch zdravotníkov v Nemocnici akad. L. Dérera na Kramároch, ktorý sa odohral v sobotu podvečer na Centrálnom prijímacom oddelení (CPO).

Vyššie sankcie za útoky na zdravotníkov

Ako ďalej povedala, na pondelkovom rokovaní Rady vlády pre prevenciu kriminality navrhli zvýšenie sankcií za útoky na zdravotníkov.

„Našim cieľom je zabezpečiť bezpečné pracovné prostredie, kde môžu vykonávať svoju prácu bez strachu a obáv,“ zdôraznila. Na túto tému intenzívne rokuje aj s ministrom vnútra Matúšom Šutajom Eštokom.

„Navrhovanými opatreniami chceme ochrániť ľudí, ktorí sa starajú o naše zdravie a životy. Chcem sa úprimne poďakovať zdravotníkom a personálu za ich nasadenie, prácu a starostlivosť o slovenských pacientov,“ dodala Dolinková.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Agresívny pacient približne 15 minút po prevoze napadol najskôr čakajúceho pacienta, ktorému prišla na pomoc sestra z ambulancie. Následne útočník zaútočil aj na ňu, bil ju do tváre a zhodil ju na zem. Keď jeden zo zdravotníkov zasahoval a pokúšal sa útočníka spacifikovať, ten mu spôsobil vážne zranenie pravej ruky.

Zdravotník zostáva práceneschopný

Obaja zdravotníci utrpeli ľahšie až stredne ťažké poranenia tváre a horných končatín. Podľa hovorkyne Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Evy Kliskej si zranenie ruky bude vyžadovať dlhšiu liečbu a poškodený zdravotník zostáva práceneschopný. Napadnutá sestra je v šoku a zo zranení sa bude liečiť niekoľko dní.

Riaditeľ UNB Alexander Mayer zdôraznil, že zdravotníci nesmú byť vystavovaní verbálnym ani fyzickým útokom, a preto požiadal spoločnosť o odsúdenie takýchto činov a o podporu zdravotníkov. UNB zároveň plánuje, okrem posilnenia bezpečnostnej služby, zavádzať aj ďalšie opatrenia, ktoré zvýšia bezpečnosť zdravotníkov a eliminujú útoky.

Útoky a výtržníctvo na Kramároch už vyšetrujú policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave III. Polícia okamžite zasiahla a muža zadržala. Začaté bolo trestné stíhanie vo veci trestného činu výtržníctva a ublíženia na zdraví.

Viac k témam: Minister vnútra SR, Ministerka zdravotníctva SR
Zdroj: SITA.sk – Dolinková rázne odsúdila útoky na zdravotníkov, útočníkov do budúcna čakajú tvrdšie sankcie © SITA Všetky práva vyhradené.